tisdag 23 mars 2010

23 mars Om sanningsvittnen

Med lika delar fascination och uppgivenhet läser jag om Fokus-journalisten Torbjörn Nilssons bok De omänskliga i tidningen Stockholm City. Där pekas politikens skurkar ut, det visar sig vara Fredrik Malm (fp), Ibrahim Baylan (s) och Fredrik Reinfeldt (m), Politikens fula fiskar, kallas de. Bevisen är hörsägen, källor ej angivna.
I en totalt kritiklös intervju - skriven av journalisten Emil Arvidson som för säkerhets skull också har en egen kommentarspalt där praktsikt taget alla fördomar om politikens villkor finns med - med sagde författare Nilsson slås rader av sanningar fast.
Ändamålen helgar medlen, är till exempel en politisk linje snart sagt överallt, den omvända jesuitmoralen.
Jaså?
Om det inte hade varit så fel kunde man i samma nummer ha skrattat åt idolporträttet påYvonne Ruwaida (mp), denna gång skrivet av journalisten Natalia Kazmierska. Varje besked, för sådana ger Ruwaida, möts inte av någon följdfråga: Varför? Hur då? Kompromissar ni inte med era ideal för maktens njutning? Nej, det är ett gullande utan all like, ja, man tror nästan att det är Maria Wetterstrand som intervjuas.
Om Ruwaida använder hemhjälp, framgår ej om det är man eller kvinna?
Självklart.
Om hon är emot Rut-avdraget?
Självklart.
Kollektivtrafik?
Visst. Efter taxiresandet.
Förbifart Stockholm?
Nej.
Varför?Inget svar, ingen följdfråga om det är på andra sätt som miljöpartiet vill öka trängseln i Stockholm.

Men tillbaka till Torbjörn Nilsson, en av samtidens journalistiska idoler, möjligen inte föredöme. Ingen tillstymmelse till bevis har han när han talar om - det jag vet något om - FRA-mobbingen eller dataintrångsskandalen.
Uppriktigt sagt vimlar det av faktafel i de delar jag kan kontrollera, främst FRA-debatten 2007 och 2008.
Om intrångsskandalen vet jag mindre, eller snarare bara det jag erfarit efteråt genom flitigt utfrågande av många som var eller påstods vara inblandade.
Nu måste jag emellertid köpa hela Torbjörn Nilssons bok.
Något måste den väl trots allt innehålla av intresse. Inte bara välkänt politikerförakt och fördomar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar