söndag 11 april 2010

11 april: Män 650.000 kr, kvinnor 410.000 kr

Häromdagen var det en jämställdhetsdebatt i riksdagen som jag deltog i (6 april). En rad socialdemokrater, fem utmärkta kvinnor, gick till hårt angrepp mot ministären Reinfeldts jämställdhetspolitik.
Den fråga jag till slut ställde var: Är vi onda som tror på vår politik?
Flera av de socialdemokratiska kvinnorna använde den manliga härskarteknik som norska socialisten Berit Aas framhållit som särskilt manliga sätt att agera: osynliggörande, förlöjligande och i det här fallet inte minst skuldbeläggande. Värst var - det bör sägas - Eva-Lena Jansson (s), Örebro, fundamentalistiskt trosviss som så ofta.
Men man kan verkligen vända på saker och ting, och jag tog mig den friheten, både när det gäller införande av avdrag för fackliga avgifter, inte med 50 procent som i ROT och RUT-fallen utan med 75 procent!!!
Detta skulle ju i extrem grad gynna de manliga fack, t.ex. byggnads, som har högst avgifter. Jag fick av naturliga skäl inga svar - det är klokt av de socialdemokratiska debattörerna att inte ge spridning åt den egna politikens ojämlika innehåll.
Men än värre är faktiskt dessas kvinnors syn på manliga och kvinnliga jobbs värde. För en tid sedan hade facken i Sundsvall möjlighet att värdera hur många jobb som RUT och ROT skapat. Det intressanta var då att kostnaden, inkl. sociala avgifter, för ett byggjobb värderades till 650.000 kr/år, medan ett vård- eller städningsjobb värderas till 410.000 kr.
Det blir som de flesta räknekunnig lätt ser en kostnadsskillnad på 20.000 kr/månad.
Män skall ha högre betalt än kvinnor, så är synen inom facket på värdet av dessa jobb.
Jag tycker detta är bedrövligt konservativt.
Men än värre är den slutsats som - i riksdagen var de fem kloka socialdemokraterna noga med att inte säga ett ord om fackets siffror, det hade ju stört de egna ritningarna - socialdemokrater, vänsterpartister och på sina håll miljöpartister drar: Vi skall avskaffa RUT-avdraget men behålla ROT-avdraget, ja, Byggnads i Sundsvall går än längre och vill utvidga ROT-avdraget.
Det politiska hyckleriet spränger ibland inte bara gränsen för dumheten utan också för anständigheten.
Det var kloka socialdemokratiska kvinnor - Hillevi Larsson, Monica Green, Carin Ohlsson, Eva-Lena Jansson och Ann-Christin Ahlberg - som valde att debattera annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar