torsdag 15 april 2010

14 april: Bertil Ohlin-instituet

Jag hinner gå på Bertil Ohlin-institutets presentation av en ny bok skriven av Maria Eriksson, frilansjournalist men även ledarskribent på SvD. Den handlar om Svenska Spel, Telia och Vattenfall, företag som enligt författaren bör säljas.
Kommentarer kommer från bland andra Svenska Spels förra verkställande direktör Meg Tivéus, en gång fp-styrelseledamot i Danderydsbostäder, kan jag berätta, en utmärkt sådan.
Bör staten äga sådana företag som Telia, Svenska Spel och Vattenfall?
När det gäller Telia finns ingen anledning enligt mig, telekommunikationer är en helt konkurrensutsatt bransch där staten bör skilja på sin roll som ägare och att reglera eller snarare sätta ramar för verksamheten.
När det gäller Svenska Spel bör det först delas upp i ett bolag för skicklighetsspel, ett för rena lotterier. På skicklighetsområdet - tex fotbollstips - måste konkurrensen avgöra om man kan sälja den. Lika villkor bör gälla alla företag. Motsvarigheten till gamla Tipstjänst från 1934 bör alltså säljas, kanske till idrottsrörelsen.
Men turspelen bör nog vara kvar hos staten. Där saknas motiv för konkurrens.
Slutligen är jag helt emot att man säljer ut Vattenfall i de delar det endera handlar om strategiska förutsättningar för el- och liknande produktion, än mer i de delar där det handlar om att äga nationella naturtillgångar.
1909 års beslut att inrätta Vattenfall för Sveriges del var bra. Ingen försäljning av nuvarande Vattenfall, däremot gärna samtliga kolkraftverk i hela Europa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar