måndag 5 april 2010

5 april: Förtroende för regeringen enligt Skop

Förtroendet för regeringen ökar men ligger oförändrat kvar för oppositionen, visar en opinionsundersökning av företaget Skop.
Det är förvånande, ja, att förtroendet för oppositionen ligger kvar oförändrat. Kanske är det för dess välbekanta utbildningspolitik, nej till läxor, nej till mer betyg, nej till nästan allt annat, som slår igenom? Man undrar.
För det kan ju knappast vara den ekonomiska politiken. Se bara till beskeden när RUT- och ROT-avdragen skall avskaffas. De skall reformeras (s), de skall avskaffas inom ett år (mp), vi får se (v), det är en fråga om när konjunkturen vänder (s), konjunkturen har vänt (mp), ROT kan bli permanent men RUT måste avskaffas genast (v), alla beskeden från byggmässan i Älvsjö den 26 mars - jag hörde alla beskeden själv.

Men åter till Skop-mätningen.
En sak till är nämligen märklig. Det är Skop-ledaren Örjan Hultåkers kommentar att undersökningen visar att det var rätt av Mona Sahlin att bilda valkartell med miljöpartiet och vänsterpartiet. Hur vet opinionsundersökaren det?
Här skulle man, om man var en smula lagd åt det misstänksamma hållet, kunna förmoda att det förhåller sig tvärtom. Den f.d. moderate sympatisören - hur det är i dag vet jag intet om - Hultåker kanske låter ett önsketänkande ta över? Han som många andra ser ju vilka åsiktsproblem som finns inom den rödgröna röran, allt från Afghanistan till friår. Allians för Sverige, numera Alliansen, skulle kanske - om man vore just misstänksam mot slutsatsen - ha en smula svårare mot de tre partierna var för sig, nu blir det ju oenigheten som kommer att dominera bilden av det alternativet.
Trovärdigheten för Skops slutsatser ifrågasätts härmed.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar