måndag 10 maj 2010

10 maj: Uppgång i Europa - och innebörden av gårdagen

Det var ett större euro-paket än även jag kunde ana som offentliggjorde denna måndagsmorgon efter de 27 EU-finansministrarnas Brysselmöte i går - över 700 miljarder euro, huvuddelen via den stabiliséringsfond som diskuterades på EU-nämnden igår, och omkring 220 miljarder euro från IMF, internationella valutafonden, tillförs länderna som behöver stöd för att ge dem likviditet att betala räntor på sina statsskulder.
Samtidigt krävs att flera länder vidtar kraftfulla besparingsåtgärder, allt i syfte att öka arbetsutbudet.
Vad visar detta? Vad har hänt i Bryssel?

Jo, den s.k. marknaden har ju reagerat positivt, den svenska börsen gick upp 6,3 procent i dag, en liten nedgång på USA-marknaden för svenska aktier kan noteras denna måndag.
Men det viktiga är något annat:
I motsats till hur Greklandsproblemet hanterats av EU-länderna, har ju de nya problem som gäller för Portugal och Spanien tagits om hand av EU-länderna innan katastrofen inträffat.

Man kan lugnt säga att det hot mot hela den europiska stabiliteten som förelåg i går, har förbytts i sin egen motsats: lugn och stabilitet på finansmarknaderna.
Nu visade ledande europiska politiker att de tänkte försvara förnyelsen av Europa i den stora kamp som finns om jobb och företagande med främst låglöneländer på varuproduktionsområdet.
Sveriges regering och den svenska riksdagen har visat sig situationen vuxen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar