tisdag 25 maj 2010

24 maj: Lotsstationen Kobba Klintar


Kobba Klintar är en f.d. lotsstation vid inloppet till Mariehamn. Den drivs nu som förening och har servering med riktig mat, för främst turister, allt intakt.
Lotsstationen utgör med sitt "höghus" en mäktig syn vid inloppet Mariehamn, ungefär 20 minuters båtfärd från staden - och när man kommer närmare, eller som jag, till ön, ser man att längst upp står det en man och spanar ut över havet, beredd att se till att mistluren - också kvar - nyttjas om fartyg kommer för nära något grund.
Men det har inte hjälpt: Vattnen kring Kobbar Klintar är fyllda av vrak, låt vara bortspolade av de vågar som ständigt utgör både förutsättningen och hotet mot all trafik till och från Mariehamn.
Kobba Klintar här är en målning från 2005, utgiven som vykort av Kobba Klintars Vänner, av Juha Pykäläinen, med den enkla beskrivningen: Kobba Klintars lotsstation på 1920-talet.
Föreningen Kobba Klintars Vänner har konto i Ålandsbanken 660100-1186949. Årsavgiften är 10 euro, en valua som man kan växla sig till i Finland men som försvann med hela den finska marken utan att Finland gjorde sammaledes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar