onsdag 16 juni 2010

15 juni: Parentationen över Jörgen Johansson

Alla står upp när Talmannen (Per Westerberg) kl 15.00 denna dag börjar tala. Det handlar om Jörgen Johansson, framliden riksdagsman (c), se tidigare blogginlägg.
Jag satt bredvid Jörgen i nästan åtta år i skatteutskottet.
När ni läser detta, vill jag säga: Jörgen var min vän.

Talmannen::

Ärade riksdagsledamöter! Vi har nåtts av beskedet att riksdagsledamoten Jörgen Johansson har avlidit efter en kort tids sjukdom.
Våra tankar går i denna stund till Jörgen Johanssons anhöriga och närmaste, hans hustru Anne-Marie och deras familj och vänner.
Men vi är också många här som känner sorg och saknad över att ha förlorat en kamrat och kollega.
Jörgen Johansson föddes den 26 september 1947 och var hemmahörande i Medåker i Arboga kommun.
Han utbildade sig till ingenjör och engagerade sig politiskt. Han blev medlem i Centerpartiet 1965 och kom in i riksdagen 2002. Under nuvarande mandatperiod var Jörgen ledamot i skatteutskottet. Jörgen var också utsedd att vara Centerpartiets skattepolitiske talesman och ansvarade för partiets kommunalekonomiska frågor i riksdagen.
Jörgen hade en lång politisk erfarenhet från kommunpolitiken i Arboga och landstingspolitiken i Västmanlands läns landsting. Han hade också en lång rad uppdrag i kommunförbund och landstingsförbund vilket gav honom en gedigen plattform att utgå ifrån i sitt arbete med riksdagens skattepolitik.
Jörgens djupa intresse och grundliga kunskaper inom skatteområdet respekterades och uppskattades av alla, oavsett politisk tillhörighet. Han hade en förmåga och vilja att se de politiska problemen, ibland dessutom förmedla dem till sin omgivning så att alla förstod hur komplicerade och svårförklarade uppgifterna var, för att sedan fundera fram ett förslag till lösning.
Många gånger kontaktades Jörgen av enskilda personer, företag och organisationer som efter första samtalet med Jörgen uppfattade det som att Jörgen försvarade systemet. Men Jörgen såg möjligheter i problemen och efter någon veckas funderande och diverse kontakter med Finansdepartementet, skattemyndigheten och andra användbara kontakter i sitt nätverk så återkom Jörgen med en idé till lösning.
En del av er känner säkert igen detta i frågor om fastighetsbeskattningens många olika turer och beskattningen av vindkraftskooperativen.
Jörgen var alltid väldigt mån om att göra ett bra intryck. Han var mån om sitt utseende och var alltid väl förberedd och påläst. Han hade alltid ordning och reda och struktur i sitt arbete.
Han var en man med stort hjärta och engagemang, en bra mentor och kompis för sina partikolleger. Han uppmuntrade både nya ledamöter och kanslipersonalen till att ta för sig och växa i sina roller.
Vi minns Jörgen som en väldigt varm, intelligent, humoristisk, sympatisk person, med glimten i ögat, ett leende på läpparna och ett knippe rävar bakom öronen.
Vi kommer ihåg Jörgen som en social och ambitiös kollega. En oerhört hjälpsam person som vi nu tackar och hyllar för hans insatser i riksdagen och samhället.
Vi hedrar nu riksdagsledamoten Jörgen Johansson med en stunds tystnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar