onsdag 23 juni 2010

23 juni: Finansdebatt i riksdagen

En lång dags debatter i riksdagen. Finansdebatt.

Thomas Östros inleder. Jag tror jag vet vad det är för fel på socialdemokratins budskap. I sin iver att finna fel hos regeringen och de fyra allianspartierna missar socialdemokratin att beskriva verkligheten på ett rimligt sätt. Allt blir regeringens fel, man gör inte bara fel, man har onda avsikter, vill öka klyftor, är nöjd med hög arbetslöshet etcetera.
Men detta stämmer ju inte.


Man kan visst diskutera om regeringen gjort rätt i varje läge, men inte att den skulle syfta till att göra illa.

Och effekterna att många med höga intäkter fått skattesänkningar, är ju baksidan av att de betalat mycket i skatt tidigare till följd av orimliga kapitalskatter eller hög progression. I sin iver att visa hur felaktigt syftande politiken är, blir alla över 19.200 kr/månad före skatt höginkomsttagare - men så uppfattar inte människorna själva att verkligheten ser ut.

Thomas Östros har, enligt min mening, fastnat i den politiska ekonomins retorik och därför har det gått snett i opinionsarbetet.

Om socialdemokratin förlorar ytterligare förtroende, och det tror jag blir fallet, då måste man utvärdera sin ekonomiska strategi från just det perspektiv jag antyder: Var vår uppläggning trovärdig? Kände människorna igen sig i vår beskrivning?
Ulla Andersson (v) är visserligen än argare och har med ett ännu smalare perspektiv än svårare att nå utanför den redan övertygade krets på 5 procent som ser vänstepartiet som trovärdigt i sin beskrivning av Sveriges situation och problem.
Miljöpartiets Mikaela Valtersson avviker trots allt, men går likväl vilse i den ekonomiska verkligheten genom att inte vilja erkänna att denna riksdagsmajoritet gjort åtskilligt som är bra på miljöpolitikens område - särskilt givet den ekonomiska finanskris som blåst bort miljöintresset i resten av Europa coh tydliggjort att utan en stark inhemsk ekonomi blir det inga resurser till en effektiv miljö- och klimatpolitik.


Sammanfattande omdöme: S-v-mp-alternativet bygger på förutsättningen att allinansen vill illa. Det kommer väljarna att kunna övertygas om.

Den ekonomiska politiken har blivit vänsteralternativets svagaste punkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar