söndag 27 juni 2010

27 juni: Vertikala konkurrensbegränsande avtal

Regeringen har, ser jag i min e-post (som jag självfallet studerar till sista kommatecknet), överlämnat en proposition till riksdagen om "vertikala konkurrensbegränsande avtal".
Det tycker jag är utmärkt - för om man får frågor om den saken nu i valrörelsen på gator och torg från väljarna, bör man inte vara svarslös.
Det är Eskil Erlandsson som förelagt riksdagen denna viktiga proposition, dock såsom vikarierande näringsminister.
I själva verket ingår säkert detta som en del i regeringens förenklingspolitik - och därför kan det vara på sin plats att närmare beskriva vad det handlat om.
Så håll till godo!
Dels föreslås riksdagen besluta att lagen om gruppundantag för vertikala gruppbegränsande avtal (2008:581) anpassas till EU-kommissionens förordning nr 33/2010 av den 20 april 2010 om tillämpningen av artikel 101.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på grupper av vertikala avtal och samordnade förfaranden, dels att riksdagen beslutar att lagen om gruppundantag för vertikala gruppbegränsande avtal inom motorfordonssektorn anpassas till EU-kommissionens förordning nr 461/2010 av den 27 maj 2010 om tillämpningen av artikel 101.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på gupper av vertikala avtal och samordnade förfaranden inom motorfordonssektorn.
Vad är det? frestas man så långt kommen travesta Martin Luther, ni vet han som spikade upp sina teser på kyrkdörren.
Som alla lätt inser - och förstår av detta - är innebörden ingen annan än att genom anpassningen kommer samma materiella regler att gälla för bedömningen av konkurrensbegränsande vertikala avtal oavsett om svensk konkurrensrätt eller EU:s konkurrensrätt tillämpas.
Klart som korvspad, kort sagt.
Den riksdag som väljs den 19 september 2010 skall få nöjet att ta ställning till detta förslag från regeringen.
- - -
Nu kanske någon undrar vad vertikala avtal är för något, alla är ju inte experter på sådana.
Och om man då får frågan från någon väljare i valrörelsen bör man veta att att konkurrensbegränsningen kan inträffa om företag som är tillverkare samverkar direkt med detaljister så att konkurrensen sätts ut spel, dvs bedriver en oftast ljusskygg verksamhet som begränsar konkurrensen gentemot tredje företag som antas inget veta eller få veta, ytterst till men för vanliga konsumenter.
Detta om regeringens förslag om att samma tolkning av vertikala konkurrensbegränsande avtal skall tillämplas i Sverige och resten av EU från den 1 januari 2011.
Jag avser, för tydlighets skull, biträda detta förslag om jag också tillhör riksdagen efter den 4 oktober då den nya riksdagen samlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar