torsdag 1 juli 2010

1 juli: Vitlökssmugglingen i Strömstad

Jag har alltid tyckt att Strömstad är en trevlig stad att komma till, där finns kultur, gott om Systembolag och reker, vatten kors och tvärs, parker och berg - och så bor mina vänner Elisabeth och Lars Tysklind, riksdagsmannen (fp), där.
Men nu måste saken omprövas. Vad händer i Strömstad? Rapporter kommer in som om det inte luktar om så dock doftar. Märkliga varor smugglas - från Norge.
Olja? Icke.

Odeklarerade maskiner? Icke.
Valar? Inte det heller.
Nej, vitlök. Tonvis!
Från Norge.
Jo, det är sant. Enligt alltid lika tillförlitliga tullen - som jag talade väl om i riksdagen så sent som i måndags - är den på väg att nysta upp en härva av vitlöksmuggling inom EU. Sverige är inte ens slutmålet utan miljontals middagsbord runt om i hela Unionen - har ni hört något så hemskt!?
Nyligen beslagtog nämligen tullen i Strömstad 22 pallar vitlök i Svinesund!

(Man undrar vad man skall göra med beslaget? Var lagrar man 22 pallar vitlök?)
Bedömningen är att allt inte var avsett för eller skall förbrukas av de 13.000 strömstadsborna - vilket ju annars skulle ha ställt saken i en annan, doftande, dager.

Nej, här smugglas det så att det kan förbrukas vitlök som vore vi på vilken fransk restaurang i Provence som helst. Där känner man ju doften på långt håll. Och vitlöken är ditkommen utan tillstymmelse till att moms och tull är inbakad, om man kan uttrycka sig så.
Orsaken till att Strömstad nu håller på att förändras är de höga skyddstullar som finns på vitlök in till EU. Förslagna människor tar då in den begärliga kryddlöken till Norge - som inte är medlem i EU. Att föra in vitlök utan att betala tull till Norges handels- eller finansdepartement är lagligt, minsann. En tullfri vara.

Sedan smugglas vitlöken in till Sverige och vidare till resten av EU.
Vitlöksbrottslingarna tycks närmast krylla på Strömstads gator.
EU-kommissionens bedrägerirotel tror att vitlök för 15 miljoner euro, eller 150 miljoner kronor smugglats in i EU den här vägen.
– Avgifterna för en enda sändning, alltså ungefär 22 pallar, uppgår till 320 000 kronor, säger Gunnar Oleniusson, vid tullen i Svinesund till Strömstads Tidning.

Min bild av Strömstad har i ett svep förändrats.
Aldrig trodde man väl att lilla Strömstad skulle förvandlas till vårt tids Marseille, för den förfärliga matförstörande vitlökens skull.
Men så är det. Strömstad - vårt svenska svar på de ökända kvarteten i det ruskiga Marseille.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar