söndag 11 juli 2010

10 juli: På Pajala marknad

Det är tredje gången jag gästar Pajala marknad - en gång, för två-tre år sedan, var det kyligt och regnigt men i dag - 10 juli - strömmar folk till, inte bara från Pajala utan hela södra Sverige.
I folkpartiets stånd finns Ulla Bergström, känd av alla Pajalabor från Posten, och denna mandatperiod, liksom flera tidigare, folkpartiet liberalernas företrädare i Pajala kommunfullmäktige.

Den platsen kommer dock att nästa mandatperiod tas av Eino Frikvist - i röd keps - som likt många andra liberaler i Pajala har ena handen i Lions, andra i folkpartiet.

Det är en fröjd att stå här mitt i folkvimlet där 10.000-tals besökare går för, just går, här tar man det lite lugnt. Man strosar runt bland alla stånd, äter, pratar, studerar utbudet.
I fp-montern hittar jag också Jens Sundström, landstingsråd från Luleå och folkpartiets toppkandidat 2010 i riksdagsvalet. Med är hela familjern Sundström: Lotta och de två flickorna. Man kan, efter några timmar, ana att döttrarna är en smula mätta på både politik och att blåsa fp-ballonger. Strejken är nära ...

Jens Sundström har placerat sin kampanjbil ett halvkvarter längre bort och vi går dit för tt fotografera bilen och 2 x Sundström.
Hur tas partipolitik emot på en marknad som Pajala?
Det vanligaste - och det är känt av alla politiker - är att väljarna skyndar förbi, man vill inte stanna. Men så finns det också en minoritet, kanske någon procent, som tvärtom tar tillfället i akt att diskutera angelägna frågor.

Ibland står man svarslös: en kunnig person från Uppsala,. han är uppenbart lärare, är urarg på kommunalpolitikerna i Uppsala för nedskärningar i kommunens skolbudget. Samtalet tar emellertid en annan vändning när vi så småningom lämnar frågan om hur stora grupperna i skolan är och borde vara, och diskuterar Jan Björklunds sätt att omvandla skolan. Det visar sig ha fullt stöd - utom på en punkt: Det har gått för sakta. Men målet att eleverna skall lära sig mer och att den som skall bestämma i klassrummet är läraren, det får fullt stöd - och jag får också veta att detta är inte bara vad lärare länge önskat utan även eleverna.
Så är det sjukvårdsfrågor förstås, det finns inte en väljare i detta land som inte har egna, negativa, erfarenheter från kontakterna med sjukvården. Men samma väljare lovordar samtidigt den vård och omsorg man fått när man väl kommit fram.

Talas det något om skatterna? Ja, de är fortfarande höga. Om infrastrukturen, vägar och järnvägar? Ja, det som nu görs borde ha gjorts långt tidigare. Om Littorin? Nä, ingenting.
Mitt intryck är att alltför många väljare inte bryr sig, och inte heller nänns sätta sig in ens i de frågor de bryr sig om. Däremot skall politikerna leverera - det man själv tycker.

Pajala marknad? Jag står fem timmar i fp-montern och har intrycket att detta är en mycket populär marknad, med många besökare som bor i Stockholmsområdet och kommunerna runt i kring, Gällivare, Kiruna, Överkalix, Kalix, Haparanda och Övertorneå.



















1 kommentar:

  1. Var själv på marknaden och tyckte väl närmast att det var en gullig liten marknad när man är van vid Kivik och Hästveda med flera... *ler* Ha det bäst... http://blog.godaremat.se/

    SvaraRadera