söndag 11 juli 2010

11 juli: Om en bortgången vän


Jag har en trist nyhet. Siri Dannaeus, till följd av inte minst sin make Carl-Axels arbete med många resor till bland annat Afrika berest lärare från Strängnäs, född 1937, riksdagsledamot 1996-98, avled i tisdags.
Hon drabbades av cancer för flera år sedan, en sjukdom som framgångsrikt hölls tillbaka men i vår/sommar förvärrades.
Så sent som inför Veterandagen andra veckan i maj 2010 hade jag direkt kontakt med henne och hon gav – efter att TT intervjuat henne den 7 juni - ännu den 10 juni i år en intervju i Eskilstuna-Kuriren om pensionärernas villkor; hon var kritisk till regeringens långsamhet i beskeden om konsumtionshöjande politik riktad till landets pensionärer.
Siri kom in i riksdagen den 26 februari 1996 då Conny Sandholm, Nyköping, plötsligt avled under sin första mandatperiod. Hon var verksam i arbetsmarknads- men även utbildningsutskottet och var fp-ledamot i 1997 års lärarutbildningskommitté.
I Strängnäs var hon under många år kommunalpolitiskt aktiv.
Siri var en duktig bridgespelare, har jag förstått. Hon var också intresserad av kultur i vid mening men särskilt konst och tillhörde vid sin bortgång Strängsnäs konstförening.
Men mesta tiden ägnade hon SPF där hon sedan 2008 var förbundsstyrelseledamot, aktiv sådan. Inte minst engagerade hon sig i den ekonomiska kommitté som SPF tillsatte om pensionerna och som presenterades för regeringen den 26 maj 2009 på Haga slott, en kommitté som leddes av Ingemar Mundebo men också innehöll både Gustaf Lindencrona och Siri, därtill Karl Erik Olsson (c) och Margareta Gärdestad.
Under en följd av år tillhörde Siri Dannaeus också Stiftelsen Eskilstuna-Kuriren, den stiftelse startad av J A Selander 1940 och som är ensamägare till Eskilstuna-Kuriren och de tidningar som numera ingår i koncernen, Katrineholms-Kuriren, Södermanlands Nyheter, Folket och avläggaren till EK Strängnäs Tidning.
Det var inte minst i EK-sammanhang som jag lärde känna Siri coh Carl-Axel, bland annat vid intressanta studieresor till Rom, Göteborg, Örebro och Warzsawa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar