lördag 17 juli 2010

17 juli: Idag 3218 dagar i fängelse

Förföljelserna av oliktänkande i Eritrea är välbekanta. President Isaias Afewerki skyr uppenbart få medel för att tysta opposition. I dag är det 3218 dagar sedan journalisten Isaak Dawit från Göteborg fängslades - utan anklagelse, utan dom, utan rättvisa.
Men Dawit har uppenbart många kollegor. Det är svårt att förstå att inte alla eritreaner som befinner sig i åsiktsfrihetens Sverige stöder kampen för samma åsiktsfrihet i sitt hemland.
Men även andra förföljs i Eritrea. I P1-programmet Publicerat - efterföljaren till Vår grundade mening (1970-2005) - uppmärksammades den 18 juni att även religiösa förföljs i Eritrea
"Ett stort antal Jehovas vittnen förföljs också i Eritrea. Bland dessa sitter en tre och en fyraåring i fängelse sedan ett år på grund av att de deltog i en gudstjänst!
Det borde också tas upp i radio, anser Roland i Göteborg i ett brev (till Publicerat).

Och han har helt rätt. Regimen accepterar bara de som tillhör den ortodoxa kyrkan, är protestanter, katoliker eller tillhör en viss gren av islam. Övriga förföljs precis som politiska fångar och andra grupper som misshagar presidenten.
www.sr.se/publicerat kan man läsa en del av Rolands brev:
-----------------------------------
Det blir svårt att någonsin få Dawit Isaak fri. Det är bara att se hur 55 Jehovas vittnen fängslats i Eritrea. Tre av dom har suttit i fängelse nu i 16 år för att dom vägrat göra militärtjänst. Två barn, 3 och 4 år gamla, sitter i fängelse sen ett helt år för att dom var med på ett religiöst möte.
-En sådan regim kommer tyvärr aldrig att bry sig om att släppa en journalist som dom ser som en fiende till staten. Men om ni nämnde dom religiösa som också förföljs så kanske det skulle kunna gå att påverka EU att kräva att dom mänskliga rättigheter upprätthålls i Eritrea.
-Att fängsla 3- och 4-åringar i ett helt år utan att dom vet om dom någonsin blir fria. Sådant borde radion också ta upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar