fredag 23 juli 2010

23 juli: EU-nämnd i dag

I dag deltar folkpartiets EU-nämndsgruppledare Christer Winbäck, Skövde, och jag i sommarens sista EU-nämndssammanträde.
Att det nu blir sommarpaus hänger samman med att EU-parlamentet tar semester och att i nästan hela Europa är just augusti den minst arbetsbemängda månaden också i politiken.
Om inget oförutsett inträffar - men det brukar det ju göra, problemet är bara att säga vad - möts EU-nämnden, riksdagens samrådsorgan med regeringen, först den 3 september igen, då inför nästa stora ekonomiska EU-möte som äger rum den 7 september i Bryssel.
Men i dag kommer kabinettssekreterare Frank Belfrage till nämnden för att redogöra dels för den senaste tidens möten i Europeiska rådet, den 17 juni, dels för EU-parlamentets två senaste beslutssessioner i Strasbourg. Vidare står på programmet rapporter om Island och ytterligare några ting, kanske främst det belgiska ordförandeskapets början, det har ju ännu bara gått 22 dagar av 183.
Men sedan handlar EU-nämnden också om vad som händer med uppbyggandet av EU:s nya utrikesförvaltning, vidare om situationen i Sudan, Iran, Gaza/fredsprocessen i Mellanöstern, ekonomiska ting gällanade Indien/Brasilien, vidare kanske - om det finns något speciellt att rapportera om - Kirgizistan, Georgien och Västra Balkan, som alla ser internationella oroshärdar där EU på olika sätt finns med.
Jag skulle nog vilja veta lite också om situationen i Eritrea, om där finns något nytt att rapportera - EU-kommissionären Andris Piebalgs har ju varit eller skall besöka president Issayas Afewerki för att diskutera biståndsfrågor. Jag har i förväg bett kabinettssekreteraren att beröra den frågan.

Noteras kan att i dag har den svenske journalisten Dawit Isaac suttit internerad utan anklagelse, rättegång, försvarsadvokat eller dom 3.225 dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar