lördag 3 juli 2010

3 juli: Höjt vårdnadsbidrag (kd)?

Att vårdnadsbidraget är starkt omhuldat av kristdemokraterna är lätt att inse. Men att föreslå att det skall höjas till 6.000 kr/månad (72.000 kr/år) före skatt och dessutom - oavsett om staten eller kommunerna skall vara huvudansvarig finansiär - vara obligatoriskt, det är konstigt.
Att det inte är en jämställdhetsreform är ju uppenbart.

Däremot är det onekligen en valfrihetsreform: Vill ni ha 6.000 kr/månad om du har barn 1-3 år gammalt eller ej? Valet är ju inte svårt för den som eljest har 0 kr i inkomst.
Men även kd borde inse att denna valfrihetsreform står i stark kontrast till även unga kvinnors behov av att kunna försörja sig på ett arbete, att inte bli beroende av annan försörjare (t.ex. en man) och/eller bidrag. Förvärsarbete är uppriktigt sagt den alla bästa jämställdhetsreformen.
Om vi skall stödja barnfamiljer, finns barnbidraget. Det är villkorslöst, obeskattat och varje familj avgör alldeles själv vad man vill göra med det stödet från samhället.
Obeskattat barnbidrag är god liberal familjepolitik.

Kristdemokraterna hoppas säkert att vårdnadsbidragslinjen - som verkligen står i stark kontrast till den arbetslinje/självförsörjningslinje som bland annat folkpartiet står - skall lyfta in partiet i riksdagen.
Jag hoppas också att kd kommer in. Men på andra frågor.

Riktiga liberaler vill ha valfrihet, men inte sådan valfrihet som i själva verket skapar ökat bidragsberoende för enskilda och familjer.
Jag är förvånad över kd-linjen.
Den är varken liberal eller jämställdhetsinriktad, den är bara konserverande.

(Dessutom förutsätter den rent nationalekonomiskt att bara ett fåtal utnyttar den.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar