söndag 11 juli 2010

7 juli: Maud Olofsson i Almedalen



Först talar Gotlandscenterns huvudkandidat i riksdagsvalet Eva Nypelius, kommunstyrelsens ordförande på Gotland. Alla väntar på Maud dock.

Och så börjar hon, fort, fort, om det mesta.

Det är inte lätt att hitta strukturen i centerledarens anförande - man kan undra: Hur många nya röster ger detta? Jag är tveksam, och har länge varit det, till centerledarens sätt att agera när det gäller att attrahera nya väljare. Hon har skött Saab och andra affärer väl. Mycket av det regeringen gjort är, framgår det, centerns förtjänst. Men vinner man val på detta?

Maud Olofsson säger många bra och kloka saker. Mycket handlar om företagsamhetens villkor, klokt men utan någon riktig klo. Det är för mycket vad vi gjort, för lite av vad vi vill göra.
En sak är hon därtill inte bra på: det är att bygga upp ett anförande inför ett skarpt och ofta klurigt slut, med tydlig poäng.

Maud får denna kväll nöja sig med tre poäng av fem möjliga.

Sedan kan man ju inte undvika att notera att det är många säkerhetsvakter på plats. Är det rent förebyggande eller föreligger det reella hot?
Är det så här vi måste ha det?
Morden på statsminister Olof Palme och utrikesminister Anna Lindh motiverar dock att vi har hög beredskap för ledande politiker - det känns alltid oroligt när det är stora folksamlingar och ett land där både en stats och en utrikesminister blivit mördade har all anledning att se till att demokratin inte förorsakas fler förluster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar