lördag 21 augusti 2010

19 aug: Problem med arvoden

Det är synd om f.d. vice statsministern Margeta Winberg (s), numera Svenska Spels ordförande.
Hon har fått problem med skattemyndigheterna sedan hon - möjligen, möjligen, man kan aldrig så noga veta - fått ut sitt ordförandearvode från Svenska Spel (jämte mervärdeskatt) om 25.000 kr/månad, dvs 31.250 kr, utbetalat till ett eget företag.
Det har, självfallet oavsiktligt, fått som resultat att hennes statsrådspension inte reducerats med lika mycket varje månad, en finurlig lösning som också tycks tillämpas av den som utnämnde henne både till vice statsminister och senare sändebud i Brasilien.
Men det är värre än så. Hon har fått traktamentsproblem också.

Margareta Winberg trodde att vissa bestämmelser gällde, de gjorde de inte - och nu skall hon betala tillbaka 20.000 kr. Hedervärt, om fel inträffat, skall de rättas.
Nu är det inte första gången Winberg haft problem med traktamenten och reseersättningar. Det inträffade också i mitten på 1980-talet då hon visade sig ha gjort ett stort antal resor i Kristianstads län och studerat praktiskt taget varje jordlott där, händelsevis tillsammans med dåvarande vpk-riksdagsmannen Jörn Svensson.
Svensson hade i gengäld gjort ett stort antal resor till Jämtland för att studera naturen där.
Lustigt nog sammanträffade detta innan Winberg/Persson blev ett par, men slikt kan ju inträffa. Så noggranna studier har på jordbruks- och skogsområdet inte skett i Jämtland och Skåne sedan dess, praktiskt taget varenda helg.
Jag minns presskonferensen där de två framträdde gemensamt och bedyrade att inte ett öre av skattebetalarnas pengar missbrukats utan att allt var i sin ordning.
Ack ha, det där var kring 1985 och paret är gift sedan 2008.
Lycka till med traktamentena - Jörn Svensson har ju erfarenhet också från Bryssel att kvittera ut dylika under sina fem år som vänsterpartistisk EU-parlamentsledamot 1995-99.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar