lördag 21 augusti 2010

20 aug: LO tror på framtiden

Irene Westerlund, LO:s ganska nya chefsekonom, är intressant att lyssna till. I sin kommentar till finansminister Anders Borgs (m) budgetöverväganden - han följer ju exakt den linje som formulerades i finansutskottets betänkande från 22 juni 2010 och där jag hade ganska stor framgång med mina försiktighetsformuleringar - menar hon nu att det ser väldigt bra ut ekonomiskt för Sverige. Hon tror t.ex. att överskotten kan komma att växa mycket kraftigt, detta utöver de 30-40 miljarder som Borg har som säkerhetsmarginal.
Tyvärr frågar inte Dagens Ekos reporter vad hon grundar denna optimism på.
Men det gör inte så mycket - jag kan svara i stället.
Det är nämligen som så att denna LO-optimism - i motsats till Thomas Östros (s) som vill ha högre skattetryck för att kunna göra omfördelningar och nya investeringsplaner från statens sida - grundar sig på tilltro till att sysselsättningsökningen fortsätter starkt och att statens finanser, inte minst skatteintäkterna, utvecklas mycket positivt.
Nu säger inte Irene Westerlund detta rakt ut - för det skulle ju strida mot den politiska ekonomi som socialdemokraterna vill ha i vårt land, men ekonomen Westerlund förstår mycket väl vad det handlar om.
Det leder mig till tanken: Varför skulle inte den utveckling som Westerlund i grund bejakar inte vara också den som är bäst för LO-medlemmarna, högre sysselsättning ,tilltagande produktivitet och möjligen också högre reallönkeökningar?

Man kan verkligen undra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar