söndag 1 augusti 2010

31 juli: Putin gör alldeles rätt!

I dag - lördagen den 31 juli 2010 - har det varit demonstrationer för yttranderätt, rätt till församlings- och föreningsfrihet i Moskva och S:t Petersburg, och - enligt uppgift tidigare i dag från internationelalla medier - i Vladivostok, gripits ett stort antal demonstranter, det uppges uppåt 100, flertalet i S:t Petersburg.
Många finner anledning att vara upprörda över detta.

Varför det?
Jag ser det som en klok åtgärd av administrationen Putin. Med sina goda försänkningar i säkerhetstjänsten, den säkerhetstjänst som genom Putins hantlangare som president, herr Mededev, häromdagen fick nya befogenheter att gripa folk som inte gillar landets styrande politiker, fruktar makthavarna i Moskva och S:t Petersburg - en stad som är orimligt vacker, jag var där för ett tag sedan - fullt berättigat frihet för folket.
Rätten att demonstrera och uttrycka sina åsikter är - där har Putin helt rätt - ett stort hot, det begriper varje kännare av Ryssland.
Om Putin-administrationen inte skulle ingripa på detta sätt mot några 10-tals demonstranter, utan som man gör nu - brutalt och skoningslöst - vet man hur "farligt" det kan bli. Frihet lockar, krav på mänskliga rättigheter och demokrati kan sprida sig som en gräsbrand.
Skulle jag tillägga något är det detta:
Sovjet måste ut ur Ryssland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar