lördag 5 februari 2011

2 feb: Tidigt inne, sedan besök

Jag har mycket att göra, tar bussen redan 07.04 till riksdagen. Kontorsarbete först, sedan tar jag under halvannan timme emot 15-talet ryska studenter från ett tekniskt gymnasium i S:t Petersburg, jag har gjort det säkert fem-sex gånger tidigare.
En sak är påtaglig: Eleverna blir allt mer kunniga i engelska.
Vi vandrar runt, lyssnar på en debatt där en riktig kommunist, förre EU-parlamentarikern Jens Holm deltar och jag berättar om den svenska demokratin.
Särskilt stort intresse väcker minnesutställningen över Raoul Wallenberg, som finns på femte våniningen i riksdagshuset. Anledningen är inte bara Wallenbergs öde och att man i den lilla utställningen, signerad konstnären Willy Gordon (som ju också gjort utställningen på Raoul Wallenbergs torg nära Wedlunds Fisk vid Berzelii park i Stockholm) utan det faktum att eleverna dagen före fått träffa ingen mindre än Nina Lagergren, Raoul Wallenbergs syster och mor till Nane Annan, alltså Koffe Annans hustru - vilka släktförhållanden!
Fantastiskt!
Nu är det Danderyds gymnasium som ordar detta utbyte av studenter som gått ut sista årskursen på gymnasiet. Elever från Danderyd åker på motsvarande sätt till S:t Petersburg.Ledare för hela projektet är Kjell-Åke Holmberg, gift med tidigare rektorn vid Danderyds gymnasium Lena Dahl. Med varje gång är också ryskspråiga läraren May-Ann Ramqvist, en dam man minns om man träffat henne.
Stöd till detta studentutbyte får man bland annat av Barbro Oscher, den kända mecenaten borta i Los Angeles.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar