onsdag 9 februari 2011

3 feb: När sd tycker till

Så är det åter dags för ett utskottssammanträde, denna gång i skatteutskottet. Vi skall ta - som det heter - preliminär ställning till olika motionsyrkande.
Alliansgruppen har förberett mötet område för område och Lars Gustavsson i Laholm (kd) - som nu återvänt till skatteutskottet efter fyra års frånvaro - yrkar avslag på samtliga förslag, både socialdemokraternas och de många som kommer från andra partier.
Bakgrunden är förstås att det måste vara ordning och reda i skattepolitiken. Om vi skulle bifalla alla goda förslag på skattesänkningar som finns, skulle det bli en fruktansvärd oreda i skattepolitiken. Därför är det viktigt att ha ordning på argumenten och kongruens i beslutsfattandet. Skattepolitiken skall vara rättvis, rättssäker och inte minst förutsebara för alla enskilda och alla företag - kort sagt: man skall veta vad som gäller.

Nu är det inte alla som anser att det är kul att betala de skatter som riksdagen allena beslutar om. Man fifflar och fuskar och undandrar sig sitt ansvar. Eller som jag hörde en företagare en gång säga om momsen: - Nej, vi deltar inte i det systemet. Det är för dyrt.
Denna gång är det förstås särskilt intressant vad sverigdemokraterna tycker. De yrkar avslag på alla utom när det gäller en s-mp-v-motion om införande av skatt på handelsgödsel.

Det skulle kosta svenska jordbrukare 300 milj kr - som resulterar i högre matpriser. Sd har ju ord om sig - det är de själva som säger det - att vilja gynna jordbruksnäringen i Sverige mer än andra partier.
Nåja, en skattehöjning med 300 milj för handelsgödsel är väl kanske inte riktigt vad man då väntar sig.
Sd är ett totalt oförutsebart parti. Skall bli intressant att se var man nu landar i den här frågan - partiet har ingen egen motion utan stödjer den socialistiska s-mp-v-motionen som innebär att den skattehöjning som där föreslås skall gå tillbaka till branschen medan sd i höstas föreslog att skatten skulle användas för att finanisera andra reformer.
Har sd bytt ståndpunkt? Ja.
Har partiet förstått det? Jag vet inte, jag tror inte det.

1 kommentar:

  1. Bönderna gnäller samtidigt säger de "Nej" till minst 400kr /ha mer i plånboken!

    Var god besök www.agrobio-ekoagro.se

    BÄTTRE, EFFEKTIVARE, BILLIGARE ÄN HANDELSGÖDSEL OCH GODKÄNT I EKO- OCH KRAV CERTIFIERAD PRODUKTION !

    Ändå har jordbruksutskottets ordförende ( S - Matilda från Örebro) och vice ordförande (Moderaten från Jönköping)fullständigt negligerat uppgifterna!

    BRYR NI ER VERKLIGEN OM FAKTA ELLER ÄR MÅLET ATT ENBART FÅ HACKA PÅ SD

    SvaraRadera