lördag 5 mars 2011

3 mars: Intensivt

Tar ett mycket tidigt avsked från sängen, långt innan väckarklockan ringer. Vid halvåttta-tiden är jag i riksdagen, svarar på några e-postbrev etceteera.
Sedan är det kl. 09.00 dags för offentlig utfrågning av riksbankschefen om penningpolitiken. Stefan Ingves - lite oklart om sd-arna vill slänga ut honom eller inte eftersom han kommer från annat land - är mycket pedagogisk i sitt framträdande och försvarar den förda räntepolitiken.
Jag får tillfälle att ställa två frågor, den ena hur riksbankschefen bedömer hur den starka kronan på verkar svenska konsumenters köpkraft genom att importpriserna sjunker och bland annat matprishöjningar inte slår igenom i vårt land, den andra handlar om vår ekonomis utlandsberoende - jag väljer att citera den förra året bortgångne Sture Linnér, som råkade vara min vän sedan 1970-talet och kort före sin död också var hemma hos oss i Stocksund, ja, citatet var på Linnérs sista större bok, Ingen människa är en ö, ett citat som går tillbaka till den grekiske filosofen Pindaros.
I sak är deet ju som så att med så stor utrikeshandel, kanske 60 procent av allt vi tillverkar spelar det större roll för oss än nästan alla andra länder (USA:s export är mindre än 5 procent av landsets ekonomi) va som händer i omvärden.

Upproren i Nordafrika.
Oljebeslut i Saudiarabien.
Efterfrågan i USA-Osv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar