fredag 27 maj 2011

20 maj: Till Bukarest

Denna fredag åker jag till Bukarest. Det är med en grupp från riksdagen, från olika partier. Vi skall göra en mängd besök, dels träffa personer, dels besöka intressanta platser.
Jag har varit i Rumänien två gånger tidigare, dels 1967 (landade faktiskt samma dag som kriget Israel-Egypten bröt ut, den 6 juni 1967 - och skulle samma dag åkt vidare till Tel Aviv men som alla lätt inser blev resan inställd, fast betald), dels i juli 2007 då jag var den förste riksdagsmannen som besökte Bulgarien (Sofia, ambassadör Bertil Roth) och Rumänien (Bukarest, ambassadör Mats Åberg) efter de två ländernas EU-inträde den 1 januari 2007.
Har det hänt något på de fyra åren?
Mellan 1967 och 2007 hade mycket litet men ändå det viktigaste - avskaffandet av kommunismen - inträffat 1989. Men Rumänien, som i grunden är ett rikt land med fantastisk historia och en kultur som går tusen år tillbaka i tiden före de närmaste tusen åren, är EU:s näst Bulgarien fattigaste landet och är skuldsatt gentemot bland annat IMF så att de svåra tider som var mellan 1944-1989 på många sätt fortfarande präglar landet.
Men jag räknar med att kunna berätta mer om det om någon eller några dagar.
Vilka som åker?
I dag är det jag och Hans Wallmark (m) från Vejbystrand, ordförande i Svensk-rumänska parlamentarikerföreningen i riksdagen - tyvärr har vice ordföranden Peter Jeppsson (s) från Sölvesborg fått familjeförhinder.
I morgon - lördag - kommer så Kerstin Engle (s) från Ängelholm, Thomas Finnborg (m) från Helsingborg och Roger Haddad (fp) från Västerås. Sist tillstötande i morgon är Anders Flanking (c) från Göteborg, tidigare mycket framgångrik kommunalpolitiker i Skövde och fram till förra valet centerpartiets partisekreterare.
I dag är det för min del först resa till Arlanda, med Lufthansa till Frankfurt, sedan vidare med samma flygbolag till Bukarest, åtta timmar tar resan med mellanlandningen i Tyskland - det är en mastig dag.
Hur den slutar? Svårt att veta i skrivande stund - men det blir nog mat på någon restaurang i närheten av hotellet Minerva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar