lördag 15 oktober 2011

12 okt: Väljare och partipress - från 17 nov 1976

Under min tid som ledarskribent på Sydsvenskan (1971-76) skrev jag denna artikel, på ledarsidan.

I Brännpunkten SDS den 17 november 1976

Väljare och partipress

BÖR 42,7 procent av pressen vara socialdemokratisk, 24,1 procent centerpartistisk, 15,6 procent moderat, 11,1 procent folkpartistisk osv?
  NEJ, det är naturligtvis en orimlighet och ingen hävdar heller att väljarnas partisympatier direkt skall återspeglas i den samlade pressens partipolitiska preferenser och "tyckanden",
  ÄNDÅ frodas tesen om att det finns ett direkt samband mellan tidninganas politiska inriktning och väljarnas partisympatier, nu efter valet oftare än förr. Någon vetenskaplig undersökning som styrker tesens riktighet föreligger emellertid inte, något som å andra sidan kan ses som en - lycklig? - förutsättning för att tesen skall kunna upprepas hur många gånger som helst.

VID SIDAN av partisekreterare Sten Andersson (s) är den flitigaste förespråkaren för sambandets verkliga existens docent Stig Hadenius, sekreterare i 1972 års pressutredning som för drygt ett år sedan lämnade sitt huvudbetänkande vars förslag riksdagen i princip antog i våras. Senast i partipolitiskt oberoende Dagens Nyheter (16.11) återkommer Hadenius i en stor kulturartikel till sin kära tidningstes, dock något mer inlindad i ordrikedom äm tidigare.
  ETT LITET - men bra - exempel på partipressens "betydelse" utgör Göteborg -där Göteborgs-Posten (lib) numera är näst intill helt dominerade - på morgontidningssidan blott, väl att märka. Man kan då räkna med att folkpartiet där skall ha stora framgångar, inte minst när partiet går fram i hela landet.
  HUR ÄR det då i verkligheten?
  JO, från att ha varit ett verkligt starkt fp-område under den tid också Ny Tid (s) existerade med t.ex. 41,1 procent av rösterna i valet 1958, är fp nu nere i 18,2 procent. Både i valet 1973 och 1976 förlorade fp röstandelar i Göteborg men den enda valkrets där socialdemokraterna gått fram vid både förlustvalen 1973 och 1976 är just Göteborg! I år vann man så mycket att man får överta "regeringsmakten " i Göteborg efter 10 år i opposition!
  MÖJLIGEN kan tilläggas att efter det Ny Tid lades ner 1967 nådde s-partiet 1968 sin högsta siffra i Göteborg någonsin, 46,5 procent av väljarna.

HADENIUS tror att ledarsidornas inriktning nu "kommer att smitta av sig på urvalet av nyheter, vinnklingen i reportagen och rubriksättningen". Han ser uppenbarligen alla reportrar och redigerare som osjälvständiga nickedockor som först läser dagens ledare och sedan skriver snälla rubriker om den förfärliga regeringen Fälldin.
  SÅ GÅR det vara till i Hadenius teoretiska tidningsvärld. I verkligheten är det självfallet nyhetsvärderingen som helt dominerar tidningarnas redigering.
  DET ÄR också den enda möjliga vägen för att skapa förtroende hos läsarna som ju består av en lång rad minoriteter. Den tidning som partipolitiserar nyheterna kommer - är jag säker på - få känna av det genom bortfall av läsare.
  NOG BORDE det väl så här två månader efter valet ha förekommit någon enda nyhet som bara s-pressen återgett men inte alla de "regeringstrogna" tidningarna?
  Kan Hadenius peka ut en enda sådan nyhet?

SLUTLIGEN ställer Hadenius kravet att "högtäckningstidningarna" måste göra sig fria från "partibanden". Det är långt ifrån något orimligt krav - men hade det inte varit både konsekvent och välbetänkt att i så fall också inkludera "lågtäckningstidningarna" - även om det i huvudsak skulle drabba den enda partiägda press vi har att tala om i det här landet, nämligen den socialdemokratiska?

Malmö i november 1976
GUNNAR ANDRÉN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar