onsdag 30 november 2011

29 nov: Läget i landet

Häromdagen noterade jag att statens budget för oktober visat ett överskott som med 19,1 miljarder överträffade ekonomistyrningsverkets prognos - statens skatteintäkter var högre och utgifter lägre än vad som förutsetts.
I dag ser jag i SvD - landets nu nattsvartaste tidning vad gäller framtiden - att allt går åt skogen eller snarare åt h-lv-t- för Sverige, i alla fall om man får tro den tidningens ledande ekonomijournalister. Att euron över huvud taget existerar efter den tidningens säkert minst 100-talet artiklar (eller snarare politiserade, nästan fördomfulla, tyckarstycken där de egna journalisterna är värst) måste förvåna varje SvD-läsare.
Om SvD:s tyckarjournalister (på nyhetsplats) får rätt, då får jag fel.
För jag tror att både Europa och euron överlever den finansiella kris som regeringarna i Grekland, Italien, Spanien, Portugal och tidigare även Irland är upphov till.
Att många anser att detta är eurons fel, kan möjligen bemötas med argumentet att det är de länder med ordentliga statsfinanser inom Euro17-gruppen - Tyskland, Holland, Finland för att nämna de med stort A i ekonomisk styrning - har det väl förspänt trots att de misskötta ekonomierna plågar även dem.
Om Finland har euro? Ja, den finska marken är totalt försvunnen och likväl lever Finland jättebra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar