onsdag 25 april 2012

25 april: 10.000 färre - eller fler?


Den svenska bostadspolitiken .......

I en statistiskt förtjänstfull granskning av Stockholms bostadsmarknad konstaterar lokaltidningen Dagens Nyheter - med den indignation man kan åstadkomma i rubriker och frågeställningar - att antalet hyresrätter som ombildas till bostadsrätter i olika delar av Stockholm under 2000-talet, särskilt från mitten av första decenniet, uppgår till 10.000-tals lägenheter. Samtidigt har bara 5.000 nya hyresrätter tillkommit.
Att bostadsmarknaden i Stockholm är kaotisk, är ju igen nyhet. Redan när hyresregleringen infördes 1917 - på grund av krigstillståndet, det råder som bekant fortfarande - var brist på bostäder i det då växande Stockholm ett stort, stort problem.
Möjligen kan sägas att experimentet med hyresreglering - efter de första 95 åren - inte slagit helt väl ut.
Men det kanske måste bli värre innan krafter som bygger mer släpps fram?
Men åter till själva ansatsen: färre hyresrätter - men varje hyresrätt har ju blivit en bostadsrätt. Ingen bostadsrättsägare intervjuas, bara de som söker hyresrätt, en dyrbar boendeform som vi vet.
Och kanske är det svårt att hitta klagande bostadsrättsägare, både för att de trivs och  för att de just äger sin bostad?
Konkulsion: Om vi inte gör upp med den mediala vanföreställningen att det är massor med människor som går omkring och beklagar att de äger sin bostad, då kommer bostadsträsket att bestå.
Också 2117.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar