torsdag 5 april 2012

5 april: Skärtorsdagens lön

Jag ser än en gång - i rubriker - att folkpartiet tar strid för låga löner.
Det är naturligtvis att göra svart till vitt.
Det handlar om att möjliggöra för fler ungdomar att ha ett jobb att gå till.
Här är vänsterpartiet, delar av moderaterna, sverigedemokraterna och miljöpartiet ense: Vi står för - även om de inte säger så - att det är bättre att vara arbetslös än att ha ett visserligen lågt betalt men ändå säkert och kollektivavtalat arbete med lön.
Volvo och Metall ha fattat galoppen, ja, regeringen har ju i sin helhet varit inne på detta genom att sänka arbetsgivareavgiften för ungdomar under 26 år, det som socialdemokraterna nu vill ta bort och höja ungdomsarbetslösheten ytterligare, ja, att arbetslöshetspartiet framför andra vänsterpartiet vill detsamma är ju givet, det partiet slår stenhårt vakt om så hög ungdomsarbetslöshet som möjligt.
Socialdemokraterna gjorde på sin tid exakt det som folkpartiet nu föreslå, fast man kallade det ungdmsarbetsprkatik och annat. Men det var offentliga, kollektivavtalsbaserade ungdomsjobb med lite lägre lön., ungefär 25 procent under vanliga kollektivavtalsingångslöner.
Då var det god socialdemokratisk politik, nu är samma sak tydligen dåligt.
För vem? frestas man fråga.
Ser man inte de sociala problemen som total brist på arbetsplatser för unga innebär?
I en enquete (enkät på svenska) i Dagens Nyheter i dag (5 april) uttalar sig praktiskt taget alla mot ungdomslöner.
Genom att undgå på att svara på den relevanta frågan:
Är det bättre att ha ett arbete att gå till med t.ex. 12.000 kr/månad i lön eller att vara hänvisad till socialt försörjningsstöd?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar