torsdag 3 maj 2012

3 maj: Gratis i tunnelbanan (Sedan: Stopp!)


Här en bild av kollektivtrafiken i Stockholmsområdet, tagen vid den nya stationen vid Stockholms universitet. Vem tror att den skulle ha blviit verklighet om det inte hade varit som så att SL kunde räkna fram att fler skulle bli kollektivtrafikresenärer om man flyttade den gamla 1885-åriga stationen från Frescati til dent nya läget? Tänk omvänt mot planka.nu - den organiationen är urkonservativ och det stora hotet mot god miljö i Stockholmsområdet!
Två företrädare för organisationen planka.nu skriver i Dagens Nyheters Stockholmsdel (3 maj 2012) att räddningen för kollektivtrafiken i Stockholm (och jag förmodar att de tänker på hela Stockholmsrådet från Hallstavik till Nykvarn, min valkrets) är nolltaxa.
De beskriver hur bra detta är - och har tre argument, lönsamt, rättvisare, miljön.
Men om de två representaterna för planka.nu hade tänkt ytterligare en sekund - innan de skrev - skulle de ha kunnat fundera på dessa frågor:
- Vem skall bygga nästa tunnelbanelinje?
- Vem skall bygga nästa pendeltågsspår?
- Vem skall finansiera nya bussar, sätta in nya busslinjer där folk ännu inte bor?
Det är nog gott tänkt med 0-taxa, men problemet är ju att det alltid för operatören (alltså i vårt fall Storstockholms Lokaltrafik) kommer att bli billigare att inte underhålla, inte bygga ut, inte göra något alls.
Fundera:
Om vi hade haft 0-taxa sedan 1970-talet, då skulle vi aldrig ha fått någon utbyggd tunnelbana, det skulle inte ha bedrivits så mycket kollektivtrafik - för SL - Storstockholms Lokaltrafik från 1971 - hade alltid tjänat mest på att inte göra någonting alls.
För de valda politikerna i Stockholms läns landsting hade det än mer än i dag varit frestande att säga att får vi inga statsbidrag, får vi inga pengar från annat håll, då blir det inte några mer spår, då blir det ingen ny  tunnelbana, inga nya bussar, inga nya linjer, ja, inte ens trams för turisterna.
Planka.nu tror sig ha goda argument.
I själva verket är de hopplöst konservativa och vill stoppa utvecklingen.
Stoppa planka.nu (som väl betalar för sin hemsida i alla fall?)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar