onsdag 9 maj 2012

9 maj: Riksdagens besserwissrar




Ett svenskt lejon - som inte tiger!

I dag är det Europadagen, beslutad av EU-parlamentet.
Sverige är som bekant medlem sedan 1 januari 1995 av den frivilliga förening av självständiga stater som utgör Europeiska unionen.
Den 13 november 1994 avgjorde svenska folket i allmänt val om Sverige skulle gå med genom att antaga eller avslå det avtal för Sveriges del som regeringen Bildt förhandlat fram och ministären Ingvar Carlsson stödde.
Det är inte oviktigt att veta att svenska folket hade full möjlighet att avså EU-medlemsskapsansökan, så som Norge har gjort vid två tillfällen och svenska folket gjorde ifråga om anslutning av Sverige till euron vid en folkomröstning 2003.
Nu var det Europadebatt i riksdagen i dag. EU-motståndarpartierna - miljöpartiet har ju ändrat åsikt liksom kristdemokraterna som en gång var mycket EU-fientligt, folkpartiet har ju åtminstone sedan 1961 varit för svensk medverkan i Europasamarbetet, tack inte minst Hadar Cars! - har ju sin linje klar : allt elände (utom möjligen vädret som är regeringens fel eller kvällstidningarnas) är EU-samarbetets fel.
Men vänsterpartiet kan man möjligen förstå (partiet kommer säkert att ändra sig, EU-projektet är ju i grunden ett vänstsamarbetsprojekt och alla partier på vänsterkaten i olika former värnat EU-samarbeteet ideologiskt som ett viktigt redskap mot kapitalets makt; de svenska vänsterpartisterna utgör ett undantag) eftersom partiet är emot allt som regeringen är för.
Men så har vi sverigedemokraterna, i dag företrädda av nye EU-nämndsledamoten Jonny Skalin från Sundsvall (han uppbär skamlöst dels riksdagsarvode för arbete till 100 procent, dels gruppledararvode (sd) för arbete i Sundsvalls fullmäktige utöver detta) som petats av sitt eget parti från positionen som ledamot i finansutskottet (jag lämnar honom därhän här, bäst så), av Julia Kronlid (som sade inget som inte andra sverigedemokrater sade), av Kenth Ekeroth (som talade om tullen som vore den perfekt före EU-inträdet coh tydligen anser att det skall vara fritt för vaur- och kapitalrörelser över alla Sveriges gränser minus sådant som är farligt, vilket inkluderar människor) av förre folkpartisten Sven-Olof Sällström från Östersund och likaså förre folkpartisten Erik Almqvist från Lund.
De var intressanta att lyssna till.
Almqvist - som verkligen skiljer på stort och smått - ondgjorde sig över att det dels på bussarna i Stockholm (som ägs av landstingsföretaget SL vilket som bekant, utom för Almqvist, inte är underställt riksdagen utan äger att agera som företagets styrelse godkänner (och till med utan att fråga Erik Almqvist först!), dels att riksdagens majoritet beslutat att det skall finnas en EU-flagga i kammaren (Almqvist är ännu inte egen majoritet i riksdagen även om han tror det) och var särskilt skeptisk till att det finns en särskild Euorpadag - vilken han skäl bör avskaffas - medan han själv skulle fira den 6 juni, utmärkt tycker jag.
Men allra värst var Sällström i Östersund som än en gång visat sig vara riksdagens, i hård konkurrens med andra sverigedemokrater och några vänsterpartister, meste besserwisser.
Han dömde totalt ut andras sätt att argumentera, förklarade att de som inte tycker som han är politiska idioter - det var innebörden - och uttalade sig otrolikgt nedsättande om samtliga andra ledamöter som inte tycker som Sven-Olof Sällström i Östersund.
Ciat: "Jag vill ha det sagt eftersom det, inte minst i den här kammaren, finns de som gärna slåss mot halmgubbar och som inte har vare sig argumenten eller förmågan att argumentera mot verkligheten som den är."
Så talar en riktig besserwisseer.
De som inte tycker som han är - rakt utryckt - politiska idioter.
Sällström har liksom Kent Ekeroth rätt, vet allt, kan allt, kan döam andra, agerar åklagare och domare i ett. Sättet att agera känns igen.
Tänk att det alltid skall finnas övermänniskor!
Liberalismens kännemärken, människovärdets okränkbarhet, humanism, solidaritet, rättssäkerheet och åsiktstolerans - är ting som Sällström i Östersund (och hans vänner i sverigedemokraterna) inte - precis som renläriga kommunister - förstått någonting av.
Det är bra att sverigedemorkaterna är emot Europasamabetet, inte mer utan allt.
Deras stöd hade svärtat ner hela Europatanken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar