torsdag 21 juni 2012

19 juni: Inte fullt genomslag


Billigare nu och här?

I SvD (obund m) skriver i dag ledareskribenten Sanna Rayman - som jag ibland finner har en del svårförståeliga åsikter (bland annat om värdet av spaning mot terrorister där hon anser att terroristerna inte skall utsättas för signalspaning) - om att sänkningen av mervärdeskatten på serverad mat inte fått fullt genomslag - och att det var att förvänta.
  Just så. När socialdemokraterna i valrörelsen 2010 tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet argumenterade för sänkt moms på krogserverad mat, förespeglade partierna att det skulle bli mycket billigare att äta färdiglagad, serverad mat. Vi andra var väl få som trodde på det.
  Nu har de - trots att de ändrat åsikt - fått rätt. Undersökningar, initerade av regeringen, som Konjunkuturinstitutet genomfört, visar att 68 procent av snabbmatspriserna sänkts och 40 procent av priserna på dagens lunch, middag och á la carte.
  Bra eller dåligt?
  Det beror på vilka förväntningar man har. Själv har jag, efter tio år i skatteutskottet, inga illusioner om vad sänkt mervärdeskatt innebär för prisnivån och dessutom kan diskuteras om sänkt krogmoms var det allra viktigaste att göra om man skulle vidta en skatteändring, jag var i grunden för sänkt inkomstskatt eller sänkta arbetsgivareavgifter, något som socialdemokraterna, miljöpartiet, vänsterpartiet och sverigedemokraterna blockerar i en särdeles märklig allians.
  För ett antal år sedan sänktes momsen på mat frän 25 till 12 procent, centern och socialdemokraterna i oskön förening. Sänkts då priset lika mycket?
  Pyttsan. Det var få - som inte köper rysk kaviar på Östermalmshallen i Stockholm - som märkte av den momssänkningen.
  Men långsiktigt hade den säkert effekt. Handlarna fick i alla led bättre marginaler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar