söndag 15 juli 2012

13 juli: Avbruten semester (EU-nämnd)

Det är semestertiden - och EU-nämnden i full verksamhet. Dagens möte handlar dock inte om eurokrisländerna utan om den "vanliga" EU-verksamheten, på jordbruks- och fiskeområdet. Regeringen företräds för dagen inte av nyblivne barnafadern Eskil Erlandsson, som förmodligen har viktigare ting att sköta, utan av statssekreteraren Magnus Kindbom (c),  son till framlidne riksdagsledamoten Bengt Kindbom från Skaraborgs län, aktiv i högsta grad under Thorbjörn Fälldins glansdagar som partiledare och  statsminister.
  Vad avhandlas?
  EU-nämnden har som bekant att på riksdagens uppdrag träffa beslut om godkännande eller icke godkännande av regeringens förhandlingsmandat i EU-sammanhang. Beslutet efter Kindboms föredragning blir att ordföranden Carl B Hamilton, som snart lämnar posten som ordförande i EU-nämnden för att likt mig bli suppleant, finner att det finns stöd för regeringens linje.
  Men dessförinnan ställs det frågor, om förhandlingsmandatet för regeringens ev. godkännande av EU-kommissionens mandat att förhandla med Elfenbenskusten om fiskekvoter etcetera. Just Elfenbenskustfrågan - som ju inte annars är någon större politisk fråga i Sverige - väcker debatt: Något parti (eller några), sekretessen gör att jag inte kan avslöja vilket eller vilka, vill att regeringen skall vara tydligare och kanske helst inte ge EU-kommissionen alls mandat att början förhandlingar eftersom Elfenbenskusten är politiskt oroligt och respekten för mänskliga rättigheter lämnar mycket i övrigt att önska. Allt det är ju rätt - men man kan också vända på hela fråga och undra: Om man inte förhandlar, vilka möjligheter har man då att ställa krav på respekt inte bara för hotet mot utfiskning utan också för de oändligt viktiga mänskliga rättigheterna?
  Så kommer, det gör det alltid i jordbrukssammanhang, frågan om EU:s budget upp. Nu gäller det ett nytt stöd till vissa näringar, om totalt 3,5 miljarder euro, otroligt mycket pengar. Det är ingen hemlighet att Sverige och några länder till, som England och Holland, likt Tyskland nettobidragsbetalare till EU-budgeten, dels är emot ytterligare jordbrukssubventioner, dels vill minska redan nuvarande enorma bidrag. Det framgår också av statssekreterare Kindboms redogörelse att det finns enighet om den svenska linjen.
  Den innefattar också att lägga, som inte minst Frankrike vill, detta och andra stöd utanför EU-budgeten. Det är ett sätt att komma runt att vissa länder vill öka betalningsansvaret för andra. Sverige är alltså dubbelt mot: dels det nya stödet i sak, dels att det - om nu olyckan är framme och det blir ett sådant beslut stödet läggs utanför EU-budgeten.
  Här uppstår nu enda roligheten i sammanhanget. Ett av de partier som är emot EU-medlemskapet - ingen hemlighet - talar sig varmt för mer konsumentinflytande och mer marknadsekonomi i sammanhanget, ja, det är verkligen ljuvt att höra denna något överraskande anslutning till den del av kapitalismen som utgörs av marknadsekonomin och mindre av politiskt styrande beslut.
  God stämning sprider sig i EU-nämnden.
  Slut för dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar