onsdag 25 juli 2012

25 juli: Bärplockare i Finland

År 2009 lät jag riksdagens utredningstjänst klargöra vilka regler som gäller för bärplockning i Finland - eftersom man där inte har det problem som återkommer i Sverige varje år.

Här är hela RUT-utredningen:

PM 2009-10-02 Dnr 2009:1289


BESKATTNING GÄLLANDE BÄR, SVAMP OCH KOTTAR I FINLAND
   Vilka beskattningsförhållanden gäller för bär, svamp och kottar i Finland? Frågan är föranledd av påståendet i debatten att det finns skatteförhållanden i Finland på detta område som Sverige bör eftersträva. Enligt uppgift utgår ingen skatt på bärplockning i Finland, i motsats till Sverige där fribeloppet är 12 500 kronor sedan den 1 januari 2007.
Skatt på inkomster från försäljning av självplockade vilda bär regleras i inkomstskattelagen 30.12.1992/1535 och i mervärdesskattelagen 30.12.1993/1501.
Gällande inkomstskatteregler
Enligt inkomstskattelagens 89 § är den inkomst som plockaren har fått vid överlåtelse av bl.a. vilda bär skattefri inkomst ifall inte inkomsten ska anses som lön. Bärplockare får betalt enligt hur mycket bär de lyckas plocka och sälja till uppköparna. Man kan säga att de får en ackordslön.
  Enligt 89 § inkomstskattelagen är detta skattefri inkomst för plockarna.

89 § har följande lydelse:
Inkomster av naturprodukter och modersmjölk
Skattepliktig är inte den inkomst som plockaren har fått vid överlåtelse av vilda bär, svampar och kottar eller sådana vilda växter och växtdelar som insamlas för att användas som människoföda eller läkemedel eller vid tillverkningen av läkemedel, om inkomsten inte skall anses som lön. Skattepliktig är inte heller den ersättning som överlåtaren har erhållit för överlåtelse av modersmjölk.

Gällande mervärdesskatteregler
I vissa fall är även direktförsäljning av självplockade vilda bär befriade från mervärdesskatt. Mervärdesskattelagens 59 § p. 6. har följande lydelse:
Skatt betalas inte på försäljning av följande varor och tjänster
/../
6) självplockade vilda bär och svampar som plockaren säljer som sådana från en annan plats än en särskild försäljningsplats. (I: 1.1.1995 T, G: 16.12.1994,
Ffs: 1218/1994).
Detta betyder att försäljning av självplockade vilda bär och svampar som plockaren själv säljer, t.ex. vid rastplatser längs landsvägar, inte är mervärdesskattepliktig inkomst. Genom Högsta förvaltningsdomstolens beslut har också torgförsäljning av självplockade bär ansetts vara befriade från mervärdesskatt.
Referens
Jan-Henrik Pursiainen, Eduskunta – Riksdagen, Interna utredningstjänsten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar