måndag 2 juli 2012

26 juni: Vinsterna i vården

Att det finns ett opinionsmässigt problem med de stora koncernvinsterna i vården är uppenbart - vänsterpartiet har länge sökt slå mynt (!) av just detta men blundar effektivt, eller ser möjligen med det vänstra ögat, för att vinster finns inom patienternas läkemedelskonsumtion, lokaler för operationer och mottagningar, utbildning av personal, städning, renhållning, mat och allt vad tänkas kan.
  Likväl finns ett problem med de stora vinsterna som olika riskkapitalbolag tar ut från vårdområden och skolområden.
  Finns det någon lösning? Och vad är problemet?
  Här måste man just ställa den frågan. Ungefär som med löntagarfonderna, en fantastisk lösning - men vad var problemet?
  Dagens problem är uppenbart: Deet går att effektivisera mycken skattefinansierad omvårdnad och utbildning och då uppstår ekonomiska vinster, inte sällan upprörande övervinster. Men vad är lösningen?
  Jo, det är ju att den offentliga sektorn hsuhållar bättre med varje skattekrona, ser till att utnyttja lokaler, fokuserar på sina kärnverksamheter, seer till att personalen får det medbestämmande som så uppenbart är en viktig drivkraft för alternativet privat verksamhet.
  Av detta har vänsterpartiet inte förstått någonting, jo, något.
  Men av synnerligen opportunistiska skäl gör man räkneexempel utan förankring i verkligheten som inte visar annat än att det finns stora vinster - om än inte bara ekonomiska - att göra i den offentliga, skattefiinansierade sektorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar