söndag 19 augusti 2012

19 aug: Jonas Sjöstedts sommartal


Jonas Sjöstedt må vara vänsterledare - men
 i praktiken tar han denna riktning i miljöpolitiken
i den region han numera bor i, i  trängselns Stockholm
Enligt referat i Text-TV sade i dag i Umeå i sitt sommartal vänsterledaren Jonas Sjöstedt att "inget ont om Nacka, men en tunnelbana dit förslår inte långt för den som vill utveckla hela Sverige."
   Nej, men det är faktiskt bättre än ingenting.
   Därför är det ett så intressant och avslöjande uttalande, miltals från miljötänkande.
  Här pläderar vänsterpartiet - och framställer sig ofta som det främsta miljöpartiet av alla - för kraftiga infrastrukturinvesteringar. Det är bra.
   I Stockholmsområdet har partiet gått till val på byggandet av mer kollektivtrafik. Också bra.
  Men när det sedan, förvisso långt om länge, kommer ett sådant besked från statsministern själv, då avfärdas det som vore det betydelselöst av vänsterledaren. Ruggigt, faktiskt.
   Och opportunististiskt! Huvva, som man säger i Ume.
   (Men det är klart: Bor man på Östermalm och kan cykla till riksdagen, ter sig väl det avlägsna Nacka som en förort som ingen har anledning att bry sig om. Jonas Sjöstedt känner inte köerna i Stockholmsregionen, vårt behov av kraftiga förstärkningar av möjligheterna att transportera oss själva till jobb och andra saker, är oerhört, nästan desperat. Jag tycker att det är jättebra att Botniabanan byggts till Umeå, men sanningen är att det är fler som stiger på i Ösmo för att åka till Stockholm än det någonsin kommer att vara från Umeå till Ö-vik eller Sundsvall även den dag Botniabanan fungerar.
   Man måste förstå sådant, det handlar om människors vardag: Sjöstedt gör det inte, vill inte (men kan säkert om han inte vore ideologiskt och praktiskt förblindad; sådana politiker kan inte styra ett land!)
   Jag vet hur det är i Stockholmstrafiken, inte överallt men på många håll. En vanlig vardag är vi över 700.000 numera som åker kollektivt i Stockholmsregionen, pendeltåg, buss, t-bana, några åker kanske också båt. Trängseln på Östra Station och Tekniska högskolans t-banestation - det är där jag känner verkligheten bäst - har ofta japanska dimensioner!)
   Jag har länge varit bekymrad - om man kan tillåtas vara det - över Jonas Sjöstedts tilltagande politiska opportunism. Den blir värre och värre i takt med att opinionssiffrorna sjunker.
  Dagens uttalande, det starkt förklenande omnämnandet av t-banebeslutet till Nacka (där det bor c:a 75.000 personer) för att kunna börja bygga ut Stockholms tunnelbana, visar bara att oron inte varit obefogad.
   Som miljöparti är vänsterpartiet ett skämt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar