söndag 19 augusti 2012

19 aug: Julian Assanges svenske advokat uttalar sig

Sedan Wikileaks-grundaren Julian Assange i dag uttalat sig från Ecuadors ambassad i London - dock inte om de anklagelser som riktats mot honom från svensk åklagare och som han har tillfälle att bemöta i Sverige - har hans svenske advokat Per E Samuelsson i dag intervjuats i Dagens Nyheter.
   Advokaten får där frågan av reportern Stefan Lisinski:
Har Assange anledning att vara orolig för att han inte skulle få en rättvis rättegång i Sverige?

  – Ja, både statsministern och socialministern har uttalat sig starkt negativt i det här fallet. Då måste man utgå ifrån att sådana uttalanden försvårar för en person att få en rättvis rättegång.
  Läs och begrunda.
  Detta är ett uttalande av en svensk försvarsadvokat.
  Han gör gällande att svenska domstolar - åklagare, domare, nämndemän - låter sig påverkas i sin rättsutövning under lagarna av uttalanden som - jag har visserligen inte hört dem men det har tydligen Per E Samuelsson gjort, oklart när och hur - statsministern och socialministern sägs ha gjort.
  Det är en oerhörd anklagelse mot det svenska rättssystemet.
  Antydan att domare och nämndemän skulle ta instruktioner eller åtminstone låta sig påverkas av uttalanden från de i ärendet absolut icke sakkunniga, statsministern och socialministern, är mycket, mycket uppseendeväckande.
  Det är desto mer uppseendeväckande som det absolut inte är klarlagt att Julian Assange begått de brott som tillvitas honom - anklagelsen bygger på att åklagare tagit upp en anmälan från två kvinnor som önskat att herr Assange skall låta HIV-testa sig, och inte anklagat vederbörande för våldtäkt - som allmänt åtal, det framgår av den utredning som föreligger och som en var som så vill kan ta del av. Den finns publicerad påi sig en smula underligt.
  Men det är en sak. En hela nnat är att en svensk försvarsadvokat, som verkar inom det svenska rättssystemet och får offentliga uppdrag, anser att detta är påverkbart genom uttalanden från stats- och socialministrarna. Det är minst sagt häpnadsväckande, rättstryggheten har satts ur spel.
  Om det vore sant, skulle svensk rättskipning vara ett skämt och rättssäkerheten likaså.
  Advokaten Samuelsson bör dock, innan åtgärder vidtas mot åklagare, domare och nämndemän, kunna styrka sina anklagelser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar