måndag 20 augusti 2012

20 aug: Är undergången nära? (Svensk ekonomi)

Om man ser sig om i omvärlden, vad ser man då?
  Jo, att den svenska ekonomin går bättre än tåget  (fattas bara annat) - och det är också hyfsat i så nära och för oss viktiga länder som Finland, Danmark, Norge, Tyskland, Holland, Belgien, Schweiz och några till, i alla fall otroligt mycket bättre än i många sydeuropeiska länder.
  Men om man i stället läser Svenska Dagbladet Näringslivs krönikör Per Lindvall?
  Då går det utan omskrivningar åt h-lvete för Sverige - och har gjort så länge, denna måndag inget undantag.
  I krönika efter krönika - ofta baserat på tidningens egna "nyheter" - ser den kände, erkände och belönade, krönikören Per Lindvall, problem, problem, problem, ja, han närmar sig debattören Johan Norberg i nattsvart pessimism om framtiden för Europa (fast Norberg har medgett att han fick fel när han trodde eurozonen skulle paja redan för länge sedan nu).
   Visst finns det problem i Europa - men svensk ekonomi står faktiskt stark.
   Och jag undrar också om t.ex. Lindvall minns vad han själv skrivit och varnat för?
   I dag (20 aug) måste - enligt Lindvall - riksbankschefen Stefan Ingves agera för att sänka räntan så att den starka svenska valutan inte blir ett stort problem för svenska exportföretag.
  Men nyligen (3 aug) skrev samme Lindvall att just den svenska valutan var ett stort glädjeämne för Sverige och svenskarna eftersom den gör att det är billigt att åka utomlands och importen blir billig.
  Glädje och sorg alltså - men samtidigt?
  Och häromdagen (7 aug) var "Skogen i blåsväder".
  Så här är det vecka ut och vecka in. Jag har som trägen SvD-läsare dristat mig att göra en liten sammanställning av vår väg mot undergången de senaste nästan nio månaderna, att vi lever som vi gör är ett under!:
11 aug: Kina riskerar gå Japans väg - "Riskerar göra en japanare."
  3 aug:  Svag euro krisens enda ljuspunkt  (hoppsan´) "Eurons svaghet och kraftfulla åtgärder från ECB är de två krafter som kan hålla upp den vinglande eurozonen."
22 juli:  Spanien på väg mot akuten - "Medan de stora svenska börsföretagen fortätter landa storslagna kvartalsfångster så tilltar ovädret utanför vår, än så länge, skyddade svenska vik. Ett allt mer obalanserat Kina har börjat stappla, i USA har den knappa ekonomiska styrfarten saktat in ytterligare, men värst är situationen i Europa."
14 juli: Perspektiv: Tele2 och Telia - "Dags för Stockholmbörsens två stora telekomoperatörer att bekänna färg. I en orolig omgivning präglad av ekonomisk oro och extremt låga räntor borde dessa kassaflödesstinna idisslare vara attraktiva byten för svältfödda aktieägare."
 6 juli: Dags för Draghi att "komma ut" - "Om inte ECB tar det stora steget och "kommer ut" som en mera vidsynt "lender of last resort" för euroländernas stödsystem eller direkt till krisande euroländer, så finns haveririsken i eurozonen kvar."
 2 juli: Slutet på råvaruboomen närmar sig - "Träden växte inte till himlen, zinkhoarna har sänkts, silverkanten vid horisonten har mörknat och även oljan ter sig svartare än tidigare. Tecknen på att det senaste decenniets råvaruboom håller på att vara till ända blir allt fler."
26 juni: Tyskland som eurokrisens moder - "Tyskland har haft en avgörande del i uppbyggandet av de obalanser inom eurozonen som är huvudorsaken till den rådande eurokrisen. Man kan se Tyskland som eurokrisens moder och möjligen även dess förlösare om landets ledning inser sitt ansvar och ger upp sin besparingsfokuserade dödgrävarposition."
20 juni: "Förhoppningsvis är den nya koncernen mera stryktålig" - "Korsnäs är inte längre den stabila kassako som företaget tidigare har varit för Kinnevikgruppen."
15 juni; Därför kan en Cypernräddning öka spänningarna inom EU -"Räddningsövningen av de spanska bankerna och det pågående räddningsarbetet med Cypern indikerar att euroländerna är på väg att tumma på sina strikta krav för att ge nödhjälp till krisande länder."
12 juni: Mycket kvar att räta ut - "Eurokrisen rullar vidare som ett realtidsdrama regisserat av Roy Andersson, där allt mer fumliga och gråhyade byråkrater och politiker desperat letar efter utvägar på både första, andra och tredje våningen. Nu ser de ut att ha hittat sin mönsterpatient, det ekonomiskt sett nedfrusna Lettland."
  1 juni:  Spansk bankräddning blev en luftpastej - "Experimentet med att låta en insolvent stat och ett insolvent banksystem försöka stötta varandra ser ut att ha misslyckats."
26 maj: Moody's argument är obegripligt - "Ratinginstitutet Moodys beslut att sänka kreditbetygen för Nordea och Handelsbanken kan nog både kunder, bankerna och dess ägare ta med en gäspning. Det här handlar ju inte om några plötsligt framväxande och negligerade risker, a la amerikanska subprimelån eller PIIGS-ländernas skulduppbyggnad".
25 maj: Borgs överskottsmål är absurt - "Det är dags för Sverige att sluta samla i ladorna och istället satsa på att investera och underhålla ladorna, så att de inte ruttnar sönder. Det är det bästa för Sverige liksom för vår omvärld."
21 maj: Industriell ångest präglar skogsbranschen - "Det brutala avskedandet av större delar av skogskoncernen Södras ledning vittnar om de stora utmaningar och den ”industriella ångest” som präglar branschen."
14 maj: Branschen mörkar hyror - "Lokalhyrorna i de flesta större städer ligger i många fall på samma nivåer som de gjorde för tio år sedan och även i vissa fall för mer än 20 år sedan. Realt har de urholkats rejält."
 9 maj: Grekiskt kaos hotar hela euron - "De omedelbara ekonomiska spridningseffekterna av Greklands politiska och ekonomiska kaos kan sannolikt begränsas. Den politiska smittorisken, där de etablerade ”krisansvariga” partierna slängs ut, har däremot ökat och därmed risken för att eurosamarbetet spricker."
  2 maj: Fastigheter spanskt sänke - "Frågan är inte om utan när Spanien ska tvingas söka hjälp för att reda ut sitt mycket besvärliga ekonomiska läge. Byggsektorn är fortfarande överdimensionerad och fastighetspriserna har långt kvar till botten."  (Korrekt!!!!)
23 april: När spricker fastighetsbolagens fasader? - "Skrapar man lite i fastighetsbolagens redovisning så framträder lite mindre bärkraftiga konstruktioner än de vackra fasader och den finansiella stabilitet – som många fastighetsbolag vill sälja på aktiemarknaden."
30 mars: Spanien tillbaka i eurokrisens centrum - "En krympande ekonomi, stora svårigheter att få kontroll över de offentliga skulderna och framför allt svajiga banker, som efter massiva köp av spanska statsobligationer hamnat i ett symbiotiskt förhållande med staten, kan få landet på knä."
 6 mars: En grekisk rävsax - "Om Grekland skulle tvingas överge planen om en frivillig nedskrivning bland privata ägare av grekiska statspapper övergår landets kris i en ny och svårförutsägbar fas."
1 mars: ECB-dopning ger bara fuskmuskler - "ECB:s massiva utlåning har löst den akuta krisen inom det europeiska banksystemet, men grundproblemet med att ett antal länder har för stora skulder i förhållande till sina ekonomier och för svag konkurrenskraft finns kvar." (Korrekt)
10 februari: Den grekiska maran kräver en radikal lösning - "Nya stödlån är inte vad Grekland behöver för att komma på fötter.".
 7 februari: Dags för Grekland att hoppa av tåget - "Det är dags för Grekland att hoppa av förhandlingarna, ställa in betalningarna och kanske även lämna euron!"
 2 februari: Astras forskning i strykklass - "Astra Zenecas nedläggning av sin forskning i Södertälje är ett hårt slag för Södertälje och även för Sverige och svensk forskning, men tyvärr inte helt oväntat eller ologiskt. Astras problem med att få sin traditionella läkemedelsforskning att bära frukt är inget unikt för branschen."
30 januari: Portugal kan släcka ljuset - "Portugals skenande räntor och Greklands fortsatt mycket stora bekymmer får det av ECB tända ”euroljuset” att flämta."
17 januari: Slakten av SCA har bara börjat - "SCA: s försäljning av sin förpackningsrörelse är sannolikt, (förhoppningsvis), det första steget i en slakt av skogskoncernens heliga ko, den vertikala fiberintegrationen.
12 januari: Därför är europakten fel medicin för Europa - "De dimhöljda socialdemokraternas sista(?) stora ”silverrygg”, Göran Persson, har klättrat ner från kunskapens, förlåt konsultträdet, och talat ut om euron. I en intervju på Newsmill framför han föga förvånande att han anser att Sverige ska gå med i både europakten och så småningom även euron."
5 janauri: Kort jullov för eurokrisen - "Eurokrisen ser ut att ha tagit ett kort jullov. Surdegarna som har legat och jäst till sig ser ut att vara på väg in i den överhettade ugnen. Det är som vanligt Grekland som är värst, men Italien vobblar med en ränta som åter tangerar 7-procentsnivån."
4 januari: Skippa räntehetsen - Europa är rysaren - "Investerarna på kreditmarknaden skyr inte stora och växande statsskulder - de skyr risk. Och de stora och växande riskerna, såväl ekonomiska som politiska, finns inom eurozonen, där 2012 kan bli en riktig rysare.
14 december 2011: Varför inte testa finansiell skatt? - "Överenskommelserna under EU-toppmötet i förra veckan innehöll många farliga och rent stolliga beslut. Förslaget till införande av en finansiell transaktionsskatt hörde emellertid inte till dessa. Rätt utformat kan det vara vad både marknaden och samhället behöver."


   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar