tisdag 21 augusti 2012

21 aug: Nej till ny fastighetsskatt

Vad blir skatten i framtiden här? Bostad - Ja. Taxeringsvärde? Nej.


I dag har en utredning som föreslår en helt ny fastighetsskatt lagts fram.
   Anledningen är att skatteutskottets majoritet före valet 2010 enades om att begära att taxeringssystemet skulle tas bort. Mot detta reserverade sig socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet, bra att ha i minnet när de nu ondgör sig över det nya förslaget.
   Det är dock inte vad jag och moderaterna, centern och kd tänkte sig 2010.
   Jag - och folkpartiet - kommer att gå emot detta förslag, av tre skäl.
   1. Det viktigaste är att förutsebarheten i beskattningen skall bestå.
   Ingen skall behöva flytta på grund av boendebeskattning, man skall aldrig bli överraskad och man skall inte behöva sälja tak eller dörrar för att betala skatten. Det var det stora problemet med fastighetsskatten tidigare: Man fick betala skatt efter hur mycket grannen hade köpt sitt hus för - man kunde inte påverka skattens storlek. Det var groteskt.
   Det nya systemet - som är tillkommet för att staten inte skall gå miste om skatteintäkter om fastighetstaxeringen tas bort - snuddar vid framtida oförutsebarhet.
   2. Utredningen har blandat samman två saker, dels borttagandet av fastighetstaxeringen, vilket skatteutskottets utredningsbeställning till regeringen utgjorde grunden för, dels utformningen av skatten.
   Bostadsyta är lika godtyckligt som grund som andra parametrar.
   Nej!
   3. Om taxeringsförfarandet inte kan tas bort, är det bättre att ha det kvar detta - än att införa ett nytt system med olika skattesatser i landet, vilket ofelbart kommer att leda till nya gränsdragningsproblem (vad är bostadsyta?).
   Nu kommer remissbehandling av förslaget att ske.
   Därefter - om inget oförutsett eller genialt framkommer - behöver stora papperskorgen plockas fram igen.   
   Där har många utredningsförslag hamnat tidigare.
   Som tur är.
 - - -
Förslaget från regeringens vårproposition 2012 att sänka fastighetsskatten från 2013 för flerbostadshus bör dock genomföras - och få genomslag på alla hyror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar