tisdag 7 augusti 2012

6 aug: Tillväxtverket decimerat

Näringsminister Annie Lööf har genom sin statssekreterare Marita Ljung meddelat tillväxtverkets chef Christina Lugnet att hon får lämna sin tjänst och  istället bli generaldirektör på elefantkyrkogården, förlåt, regeringskansliets avdelning för avsatta generaldirektörer, ej att förväxla med Elefantkyrkogården på UD där ambassadörer med mera som inte får plats utomlands eller behövs i diplomatins tjänst tjänstgör.
  Lööf hade inget annat val.
  De summor som cirkulerat för internrepresentation och utbildning är helt orimliga i förhållande till vad skatteverket tillåtet - och det är normen för svensk representation.
  Däremot lägger vissa tydligen till att Lugnet haft dryga resekostnader eftersom hon är bosatt i Haparanda.
  Om detta har jag en mycket bestämd uppfattning:
  Sveriges skattebetalare måste vara beredda att betala resekostnader för dels förtroendevalda (riksdagsledamöter och regeringsföreträdare), dels för ledande svenska tjänstemän. Man måste kunna vara bosatt på långa avstånd från regeringskanslet, ämbetsverken eller Helgeandsholmen och ändå där företräda hela svenska folket.
  Annars får vi en situation där svenska folket företräda av riksagsledamöter bosatta i Gamla stan i Stockholm - en alldeles uppenbart orimlig ordning.
  Om vi vill ha god representation från Ystad till Haparanda, då måste vi dels ha ett valkretssystem som i stort sett garanterar sådan spridning (även om partierna ibland kring går detta, ta t.ex Ylva Johansson (s) som valts in som riksdagsledamot från Kristianstads valkrets eller Thomas Bodström som företrädde Örebro), dels att vi har tillräckligt många ledamöter, 349 är en bra siffra; de som vill minska av kostnadsskäl skall veta att då blir det sannolikt än färre ledamöter utanför Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund som kommer att bestämma.
  Men vi skall ocks ha en ordning där ledande statstjänstemän kan hämtas varsomhelst ifrån i landet men ändå vara chefer, verkschefer. För tänk om t.ex. Domstolsverket alltid måste ha en generaldirektör från Jönköping, bostadsven Karlskrona eller ÖB alltid måste vara en stockholmare och inte som nu en reedig skauning.
  Ämbetverken och myndigheter skall det vara ordning och reda i.
   Men hela Sverige är den plats varifrån verkschefer måste kunna rekryteras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar