torsdag 9 augusti 2012

9 aug: Åsa Romson rusar iväg och gör sig löjlig

Sverige har råkat in i en svårlöst juridisk-diplomatisk konflikt med Ryssland. Det rör en egendomsfråga där Sverige i grunden inte är inblandat utan som rör relationen mellan Ryssland och ett tyskt företag.
  Det handlar om en förfallen hyresskuld för f.d. Sovjetuionens handelsrepresentation i Sverige, belägen i Lidingö på Lidingön.
  Utrikesminister Carl Bildt har därvid upplyst en svensk myndighet, som råkar vara Kronofogdemyndigheten, att frågan  har andra dimensioner än bara de rent utmätningsmässiga frågor som Kronofogdemydigheten i enlighet med svensk lag och domstolsbeslut ända upp i Högsta domstolen har att hantera.
  För detta har Åsa Romson nu anmält statsrådet Bildt till konstitutionsutskottet för ministerstyre.
  Låt mig direkt vända på frågan: Om Carl Bild underlåtit att göra någonting, som att upplysa på det sätt han nu har gjort, då hade det varit synnerligen klandervärt.
  Då hade regeringen hade med fog kunnat anklagas för att inte ha upplyst sina myndigheter om omständigheter som gäller vårt lands relationer till främmande makt.
  Om det hade varit fallet, om regeringen visat sådan underlåtenhet, då skulle jag själv ha övervägt att anmäla regeringen för passivitet och undanhållande av fakta för myndighet till konstitutionsutskottet.
  Ni kan tänka er kritiken mot regeringen: struntar, gör ingenting, var upplyste den inte etcetera.
  Nej, anmälan nu - för ministerstyre! - säger åtskilligt, nej, allt om Åsa Romson och hennes partis förmåga att styra och leda ett land. Hon befinner sig alldeles uppenbart i en sandlåda där man inte behöver se någonting när sanden yr när man själv kastar upp den.
  Vilken opportunism! Tro sig kunna ta politiska poäng på sådant här, förlåt, trams - det är ganska typiskt att det hela tiden är miljöpartister och vänsterpartister som sysslar med KU-anmälningar i symbolfrågor. Löjeväckande!
  Det ryska rättsmaskineriet är verkligen inget att ta efter. Känslan och förståelsen för vikten av avtal och pålitlighet är minst sagt dålig. Det är en sak. Men att tro att vi lever i en totalt isolerad värld, det är verkligen att ge efter för de sämsta krafterna i Ryssland.
  Att gå president Putins ärenden, det skall vi akta oss för.
  Romon kanske tror att det är Bildt hon skadar. Så är det inte. Det är Sverige som hon misstänkliggör.
  Den här egendomsfrågan måste ju lösas i respekt för båda parters syn på vad som är rimligt. Åsa Romon har väl aldrig behövt ta ansvar för sina åsikter och förslag. När hon nu gör en svår juridisk avvägningsfråga till en ministerstyrefråg,a har hon själv diskvalificerat sig från att ta ansvar för vårt lands intressen av att lösa en fråga som minst av allt har med säkerhetspolitik att göra men är av betydelse för våra kulturella, rättsliga och ekonomiska relationer med främmande makt.
  Åsa Romson gör sig löjlig med sin anmälan till konstitutionsutskottet.
  Vad sysslar miljöpartiet med? Sandlådepolitik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar