söndag 23 september 2012

22 sep: De farlige Pagrotsky

Leif Pagrotsky - en farlig man, farlig för
den nuvarande alliansregeringen alltså
Leif Pagrotsky är en farlig man, farlig för den nuvarande regeringen, farligare än hela LO och hela den så kallade socialdemokratiska vänstern.
  Det visade han senast genom sitt förslag till ny socialdemokratisk skattepolitik.
  På punkt efter punkt intog han den ståndpunkten att det viktigaste för socialdemokratin är nu att förelägga väljarna en politik som gör att den kan vinna 2014 års val.
  Därför är Pagrotsky, som jag håller högt i många avseenden, inte minst för hans förmåga att tänka klart (även när han är opportunistisk vilket händer), en farlig man.
  När nye LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och övriga som alltid, alltid sätter fördelningsrättvisan främst - det gäller inte bara förslaget (s) till ny skattepolitik utan till exempel också sänkningen av bolagsskatten där man vill ta dessa pengar och dela ut dem samtidigt som man riskerar att företagen flyttar till London med resultatet att det nästa år inte finns något att fördela - går till angrepp mot Pagrotsky är det förstås tråkigt för honom.
  Men det kunde ha varit värre.
  De kunde ha instämt med Pagrotsky. Då skulle valet 2014 ha varit avgjort för socialdemokratins del: En ny motgång hade varit förutbestämd.

  Den så kallade vänstern - de som tror att rättvisan alltid ökar om man höjer skattesatserna - hade varit totalt ofarlig och genom förslag om höjda boendeskatter (det försökte ju socialdemokrater vinna valet på 2006), höjda skatter på en massa tjänster som nu går under beteckningen ROT- eller RUT-avdrag eller borttagandet av de sänkningar av skatten för arbetande människor som allianspartierna genomfört sedan 2006, hade man gjort att "sju till fem-folket" vänt sig bort från det socialdemokratiska partiet för tredje valet  rad.
  Det är verkligen synd att inte den så kallade vänsterfalangen inom socialdemokratin, partiets mest konservativa del, den del som föraktar andras arbete, och som anförs av Aftonbladet (s) som inbillar sig - och tror att andra tror på det - att ministären Reinfeldt vill vanliga människor illa, får sin vilja igenom.
  Höjda skatter på arbete, mat och boende är hur man än vrider på saken en fullständigt befängd tanke, omöjlig att vinna val med.
  Pagrotskys skatteförslag, trots sina populistiska inslag framför allt med progressionen i skatteskalan av påstådda rättviseskäl (inte ens Pagrotsky tror uppenbart på att det är bra för Sverige och svenskt välstånd att vi driver de bästa företagen och människorna ut ur landet, bara att partiretoriken kräver det), blir med all sannolikhet socialdemokraternas politik framöver.
  Det är inte bra.
  Det gör att vanliga löntagare, det jag kallar sju-till-fem-folket, som länge inte har haft råd att rösta på socialdemokraterna, utan risk för ekonomisk ruin, åter kan komma att rösta socialdemokratiskt.
  Därför är Pagrotsky en så farlig man.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar