lördag 29 september 2012

29 sep Principlös skattepolitik (mp)

Miljöpartiet vill - en bra tanke - stödja barn som är barn till ensamstående, en grupp - särskilt kvinnor - med låga inkomster och konsumtionsutrymme. Det bästa stödet för dem är och förblir det obeskattade barnbidraget, skatteavdrag - som moderaterna ibland varit inne på liksom centerpartiet och kd - innebär alltid att det lönar sig sämre att arbeta, en dold kvinnofälla med andra ord.
   Folkpartiet har tillsammans med socialdemokraterna, som till slut var med på att avskaffa även sambeskattningen även om det tog några årtiomdems opinionsarbete, hela tiden slagit vakt om det obeskattade barnbidraget, kompletterat med flerbarnstillägg.
  Miljöpartiets förslag nu att införa ett särskilt avdrag på skatten för den förälder som bor ensam med ett minderårigt barn låter förledande bra, men måste bestämt avvisas.
  Dels innebär det att det kommer att "löna" sig att inte bo tillsammans, vilket strider mot tanken att det är bra för varje barn med två föräldrar (oftast av samma kön men ibland av samma), det bör inte uppmuntras till familjedelningar av skatteskäl, dels att man inför en helt ny princip i skatteskalan, nämligen att skatten skall vara beroende av hur familjesituationen ser ut.
  Vad blir nästa princip? Att den som är fänrik, målare eller konsertpianist skall ha lägre skatt än andra, nej, det är en viktigt princip att skatten skall vara densamma för varje inkomsttagare eller pensionär oberoende av vederbörandes familjeförhållanden.
   (Det är situationen nu - även om jobbskatteavdraget, som inte är knutet till ålder, pensionärer kan också få jobbskatteavdraget, medför att man får ett skatteavdrag som tyds som att vi har olika skatteskalor. I själva verket är det tvärtom: pensionärer med jobbskatteavdrag får särskilt stor skattesänkning!)
  Om man är ensamstående med eller utan barn, det må vara ett eller sju, eller om man är sammanboende, med ett eller sju barn, skall inte ha betydelse för skatten. Inga avdrag skall knytas till familjesituationen.
  Föräldrar skall däremot stödjas genom riktade, obeskattade bidrag - som barnbidraget.
  Det är en klar och redig skattepolitik.
  Miljöpartiets förslag må vara väl ment men är missriktat och principlöst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar