söndag 25 november 2012

21 nov: Trosa vid länsgränsen, ej världens ände

Kommunstyrelsen i Trosa, anförd av kommunalrådet Daniel Portnoff (m), vill byta län, från Södeermanland till Stockholms län. Man har till och med låtot göra en utredning, Länshörighetsutredningen för Trosa kommun.
  Det hela bygger på tanken att gräset är alltid lite grönare på andra sidan staketet.
  Detta är en felsyn.
  I Stockholms län kommer Trosa att få samma röst som Vaxholm eller Nykvarn - och de ropar och ropar men det är svårt att bli hörd.
  I Södermanland lyssnar många när Trosapolitiker säger något - och allt det som utredningen visar på skulle bli bättre, kommer inte att bli det utan de förhandlingar som måste till ändå för att inlemma sjukvård, tågtrafiken, SL-kort, skolgång (hur många Trosaelever skulle kunna som förstahandsalternativ välja gymnasieutbildningar i Stockholms län i stället för i Södermanland?)
  Skattefrågan är speciell: Nu är landstingsskatten 1:33 högre i Stockholms län men efter den höjning som förestår 1 januari 2013 i Södermanland blir skillnaden bara 0:73 per skattekrona. Och fortsätter s-mp-fp att "lösa" sina ekonomiska problem genom att ta allt mer av sörmlänningarnas pengar, då blir naturligtvis skatteargumentet än starkare, då blir fördelarna rent ekonomiskt att bli kvar i Södermanland mindre.
  Men däremot blir det längre till många specialister - allt är inte grönare på andra sidan, finns det många som kan vittna om.
  Heby bytte län för några år sedan från Västmanland till Uppsala län. Frågar man boende i den kommunen om skillnaden får man axelryckningar till svar.
  Men länsbyten blir aktuellare och aktuellare - också Gnesta funderar på saken och i Kalmar län vill Vimmerby hellre tillhöra Östergötlands län än vara kvar i det Kalmar som allt mer orienterar sig mot Skåne.
  Men glöm inte: Gräset är inte grönare på andra sidan gränsen.
  I stället bör hindren minskas, gränserna utplånas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar