söndag 25 november 2012

25 nov: Sd (och v) - och det politiska läget

Det kommer opinionsundersökningar snart sagt varje dag - men än har vi inte sett verkningarna av järnrörsavslöjandet (sd).
  Jag tror så här:
  Sverigedemokraternas kärnväljare är ganska oberörda. De ser som främsta uppgift utöver att ge ett parti stöd för en annan invandringspolitik (ungefär som Tyskland på 1930-talet) att vara mot de etablerade partier, att vara mot etablissemanget, att - som det brukar heta - "ge dem en spark där bak".
  Men för andra som kanske tyckt att sd-partiet är "normalt" (om nu det är att isolera Sverige från Europa) kommer nu en prövotid:
  - Är detta ett parti som kan och bör ges förtroende att leda Sverige?
  Jag tror - som jag sagt mycket länge - att sd-anhängarna kan bli fler - så länge deras inflytande är ringa.
  Men samtidigt tror jag att inte särskilt många av dessa skulle vilja att Sveriges leds av det partiet och dess företrädare - slutsatsen är alltså att man är beredd att sympatisera med partiet men inte vill se partiet i en maktposition, då blir det nej och stopp.
  Sverigdemokraterna är ju i flera avseenden ytterste sverigefientliga, särskilt på det ekonomiska området. Man vill isolera Sverige från utlandet - och man gör det i tron att ett isolerat Sverige klarar sig bäst självt, ett naivt synsätt för ett land där 50 procent av alla tjänster och varor som produceras köps av konsumenter utanför Sverige.
  Vad beetyder det politiskt?
  Jo, väljare som ser saken så - att det handlar om Sveriges framtid - kommer när det verkligen gäller att välja beprövade kort som Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven, Jan Björklund eller någon av de andra erfarna politikerna, personer som i ledningen för partier som man vet kan leda Sverige också när svåra val skall träffas.
   Invandrar-, flykting-, kriminal- eller EU-politiken må vara viktiga områden men saknar man politik för ekonomiska vägval, skolpolitiska vägval, energivägval, insikt om betydelsen för vårt välstånd av handels- och Europa-politiken, om vägval för försvaret, för polisen, för resurserna  till sjukvården osv - ja, på alla dessa områden är inte svaret att det blir bra bara invandringen minskar  och Sverige går ur EU, alltså politikfält där sd inte har någon realistisk politik.
  Och där det andra extremistpartiet i Sverige, också det ett parti som vill reducera svensk välfärd genom att vi inte skall vara ett Europaland - alltså vänsterpartiet - i själva verket om de fick verkligt inflytande skulle  skada vårt land och dess medborgare svårt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar