torsdag 3 januari 2013

2 jan 2013: Sjöstedt skådar ljuset

Jag ser att v-ledaren Jonas Sjöstedt- i gott syfte - vill locka kvalificerade personalgrupper - inte bara vårdpersonal utan också lärare, poliser och civilingenjörer - att arbeta i Norrlands inland. För att stimulera sådana personer att flytta till glest befolkade delar av Sverige, stödområde A, vill han minska de arbetandes CSN-studieskulder (inte andra tydligen) med en viss procent, 10 som i Nordnorge som är förebilden nämns av Sjöstedt, per år får man förmoda.
  Det skulle kosta 500 miljoner kronor per år, tror vänsterledaren.
  Vem betalar?
  Skattebetalarna förstås (finns inget i pressmeddelandet om den saken - men allt är inte gratis. Det är ju också en prioritering - om man inte har egen sedelpress.)
  Dock: Jag tror att Sjöstedt här är något på spåret - ungefär som när Lars Ohly före valet 2010 ville sänka skatten för välavlönande fotbollsspelare för att de inte skulle flytta till Danmark.
  Vad?
  Jo, det som Bertil Ohlin formulerade 1934: Det måste löna sig att arbeta.
  Grattis, Jonas Sjöstedt.
  Drag fler slutsatser - om hur verklighetens människor tänker och gör.
  Arbetsgivareavgiften, skatten på anställningar, kunde inte den sänkas?
  Det här förslaget, att man skulle få skriva av sina studieskulder därför att man arbetar på visst håll i landet, tänker jag inte stödja, det ingår i den principlöshet som präglar vänsterpartiets allt mer opportunistiska skattepolitik: Man strör pengar omkring sig men beskattar vanliga människor hårdare och hårdare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar