måndag 25 februari 2013

19 februari 2013: Ett cigarsällskap i Ljungaverk

Det finns verkligen olika sorters sällskap och föreningar.
  I Sundsvalls Tidning (17 februari) läseer jag om Ljungaverks Cigarrsällskap.
  Man kan tycka mycket - illa eller bra - om rökning, men det känns ändå befriande att det finns något av kultur över en sådan sammanslutning.
  Om jag röker själv? Sanningen är att jag aldrig tagit ett enda bloss. Om det är en fördel att inte ha någon som helst erfarenhet är en annan sak, det brukade ju sägas att ordföranden i nykterhetsnämnden - när de fanns - borde veta vad han/hon talar om.
  Här ST-artikeln:
Sällskap med förkärlek för cigarrer
Röken bolmar åter i Ljungaverk. Men inte från några höga skorstenar. Ljungaverk har nämligen fått ett alldeles eget cigarrsällskap.


Urpuffarna är de åtta medlemmarna i Ljunga cigarrsällskap som på nyårsdagen gemensamt beslutade att bilda just ett sällskap.
   – Jag är med i flera cigarrsällskap i världen och tyckte att det skulle vara roligt om vi hade ett här också, berättar Anders Mjärdsjö som äger disponentvillan i Ljungaverk där urpuffarna brukar träffas.
   När ST hälsar på är medlemmarna tagit en paus i puffandet och är i färd med att laga lite kvällsvickning i form av pytt i panna.
   – Vi träffas och umgås när jag är hemma i Sverige och då är det trevligt att äta lite tillsammans och umgås över en god cigarr, berättar Anders.
   I dagsläget har Ljunga cigarrsällskap omkring 35 medlemmar som kommer från hela världen. Förutom från Sverige även från USA och Singapore.
   Självklart hoppas man på fler medlemmar och gärna från trakterna kring Ljungaverk.
   – Vem som helst över 18 år är välkommen att bli medlem och vi kommer att ordna öppen herf flera gånger per år, det vill säga ett tillfälle för alla medlemmarna att njuta av cigarr tillsammans, berättar Anders.
   Han betonar noga att det inte rör sig om någon herrklubb och att kvinnor med förkärlek för cigarrer också är välkomna.
   – Alla är välkomna oavsett om man rökt cigarr tidigare eller är helt novis. Man ska inte känna att vi har något hemligt sällskap för det har vi inte, betonar Anders.
   – Alla har vi olika bakgrund och vi skrattar och har trevligt tillsammans, en fantastisk samvaro blir det. Ingen av oss är några storrökare, en cigarr röker man bara om man har tid för det tar närmare en och en halv timme att röka en stor cigarr, säger Anders.
    Las Vegas anordnas varje år världens största cigarrevent, Big Smoke, och dit kommer besökare från hela världen. Kanske snart även från Ljungaverk.
– Finns det intresse här i Sverige så kommer jag att anordna en resa dit, säger Anders.
Men är det så bra att röka?
– Självklart finns det hälsorisker med rökning och det skriver vi även på vår hemsida och därför måste man även vara 18 år för att få bli medlem i sällskapet, säger Anders.Marie Öberg
Fotnot: Herf kommer av det ljud som uppstår när man puffar på en cigarr.


.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar