måndag 25 februari 2013

21 feb 2013: Årets viktigaste möte (fp) 1

Som årets viktigaste möte brukar jag karakterisera årsmötet, i fp-föreningen som andra föreningar.
   Folkpartiet i Danderyd har årsmöte i dag.
   Här är 2012 års verksamhetsberättelse:
Verksamhetsberättelse

2012
för
Folkpartiet Liberalerna Danderyd
Förslag förelagt och godkänt av styrelsen den 23 januari 2013
Folkpartiet Liberalerna Danderyd
Verksamhetsberättelse 2012
från styrelsen för Folkpartiet Liberalerna Danderyd
Förelagd av styrelsen den 23 januari 2013
Presenterad vid årsmötet den 21 februari 2013
Folkpartiet i Danderyd 77 år
År 2012 var Folkpartiet liberalernas i Danderyd 77:e verksamhetsår, detta som en av den nuvarande kommunens fp-avdelningar – Stocksunds - tillkom 1935 med juristen Viktor Petrén (1876-1960) som ordförande och redaktören Margareta von Konow (1897-1999) som vice ordförande. Petrén, som 1915-18 var JO (Riksdagens justitieombudsman) och ingick som ledamot i folkpartiets förtroenderåd 1934-1950, avgick som fp-ordförande i Stocksund redan 1936 och ersattes då av fysikprofessorn Gudmund Borelius (1889-1985), kommunalnämndens ordförande och vice ordförande 1939-43 i Stocksund.
Folkpartiet i dåvarande västra Danderyd bildades 1936 under ledning av byggnadsingenjören Edgar Asplund, föreningens ordförande 1936-1956, tillika mångårig landstingsledamot. Övriga styrelseledamöter var direktör David Medeen, kommunalfullmäktig 1930-1954, och den välkände överläraren i Enebyberg O.A. Wiklund, kommunalfullmäktig i hela trettiofem år, 1919-1954.
Föreningens stadgar
Föreningens gällande stadgar antogs 1991. De återfinns, tillsammans med de ändringar som därefter vidtagits, som bilaga 2.
Under 2012 förekom inga stadgeändringar.
Årsmötet i Danderyd 2012
Folkpartiets årsmöte 2012 i Danderyd ägde rum den 23 februari. Platsen var Sessionssalen på Djursholms slott.
Årsmötet leddes av Ernst Klein med Margareta Sandell som mötessekreterare.
Vid årsmötet närvarade ett knappt 30-tal fp-medlemmar.
Landstingsrådet Anna Starbrink, Stockholm, medverkade vid årsmötet med ett uppskattat anförande om landstings- och andra frågor varefter politisk diskussion vidtog. Som traditionen bjuder återupptogs de stadgeenliga årsmötesförhandlingarna efter en paus med förtäring i angränsande rum.
Föreningens ordförande 2012
Årsmötet 2012 omvalde enligt valberedningens förslag Lars-Gunnar Wallin som ordförande. Kalenderåret 2012 blev därmed Lars-Gunnar Wallins åttonde som föreningens ordförande.
Valet följdes av en uppskattande applåd för det uppskattade arbete som ordföranden utför för folkpartiet i Danderyd.
Styrelseledamöter 2012
Valberedningen hade inför årsmötet 2012 föreslagit tio ledamöter och sex suppleanter utöver ordföranden i styrelsen. Deet blev också årsmötets beslut.
Efter konstituering den 6 mars 2012 har styrelsen haft denna sammansättning:
Ordförande Lars-Gunnar Wallin, Danderyd
Första vice ordförande Ulla Löwenhielm, Djursholm
Andre vide ordförande Magnus Stenflo, Danderyd
Sekreterare: Margareta Sandell, Danderyd
Kassör: Inga Emtell, Danderyd
Ledamöter: Gunnar Andrén, Stocksund
Ewa Bergman, Stocksund
Wiveca Haas, Enebyberg
Ernst Klein, Danderyd
Birgitta Lindgren, Enebyberg
Elvy Svennerstål, Stocksund
Suppleanter: Fredrik Holmér, Danderyd
Jan Backman, Danderyd
Elisabeth Lingren, Danderyd
Monica Renstig, Danderyd
Oskar Eriksson, Danderyd
Madeleine Guillo, Djursholm
Föreningens revisorer 2012
Årsmötet 2012 valde enligt valberedningens förslag till revisorer:
Peter Freme, Djursholm
Tommy Lindgren, Enebyberg
Som ersättare vid förfall för de ordinarie revisorerna valdes:
Monica Trollsås, Enebyberg
Hans Torkelsson, Danderyd
Kontaktpersoner i med folkpartiet samverkande organisationer
Årsmötet 2012 beslöt att uppdra åt styrelsen att utse företrädare i samverkande organisationer som Liberala Kvinnor, Liberala Ungdomsförbundet, Liberala Seniorer och Liberal Mångfald och/eller andra samverkande liberala nätverk eller organisationer.
Företrädare i kommunalpolitiska rådet
Sedan årsmötet 2012 beslutat att överlåta till kommunfullmäktigegruppen att besluta om gruppens representation i Kommunalpolitiska rådet i Stockholms län har fullmäktigegruppen under 2012 liksom tidigare företrätts av Bengt Sylvan, gruppledare i kommunstyrelsen, och vid förfall för denne av Jonas Uebel, gruppledare i kommunfullmäktige.
Studieförbundet Vuxenskolan i Norrort
Folkpartiets årsmöte 2012 konstaterade att folkpartiet i Danderyd inte längre har att utse ombud till Studieförbundet Vuxenskolan eftersom organisationen har förändrats inom studieförbundet vilket medfört att avdelningsstämman för Norrort, som omfattat Täby, Danderyd och Sollentuna, har upphört att existera.
Ulf Uebel är ordförande i Studieförbundets valnämnd i distriktet. Såväl Ulf Uebel som Birgitta Lindgren har varit ordförande i Stockholm/Uppsala-distriktet, Lilian Grassman har tillhört SV:s förbundsstyrelse.
Ombud vid länsförbundets möten 2012
Till föreningens ombud vid länsförbundets möten, bland annat förbundsmötet den 17 mars 2012, valdes vid fp-årsmötet
Ombud: Gunnar Andrén
Ewa Bergman
Birgitta Lindgren
Bengt Sylvan
Jonas Uebel
Ersättare, att kallas i ordning vid förfall för ordinarie ombud:
Lars-Gunnar Wallin
Margareta Sandell
Ernst Klein
Inga Emtell
Ulla Löwenhielm
Ombud och ersättare vid landstingsvalkretsens möten 2012
Till åtta ombud och lika många ersättare, valde årsmötet 2012 Gunnar Andrén
Inga Emtell
Torun Hegardt
Birgitta Lindgren
Charlotta Malm
Margareta Sandell
Bengt Sylvan
Lars-Gunnar Wallin
Ersättare: Lilian Grassman
Wiveca Haas
Per-Olof Håkanson
Tommy Lindgren
Maarit Nordmark
Jonas Uebel
Elisabeth Lindgren
Elvy Svennerstål
Föreningens valberedning intill årsmötet 2013
Årsmötet valde till valberedning intill årsmötet 2013:
Sammankallande Charlotta Malm Eliasson
Ledamöter Inga Emtell
Ulla Löwenhielm
Bengt Sylvan
Ulf Uebel
Föreningens nomineringskommitté intill årsmötet 2013
Årsmötet 2012 valde till nomineringskommmitté intill årsmötet 2013:
Sammankallande Charlotta Malm Eliasson
Ledamöter Inga Emtell
Ulla Löwenhielm
Bengt Sylvan
Ulf Uebel
Styrelsens arbete 2012
Styrelsen har under ledning av Lars-Gunnar Wallin före och efter årsmötet 2012 haft protokollförda styrelsemöten den 25 januari, 6 mars, 4 april, 15 maj och 14 juni (tillsammans med fullmäktigegruppen och andra förtroende valda hos Ulla Löwenhielm), vidare 13 september, 18 oktober samt 6 december (hos Charlotta Malm tillsammans med fullmäktigegruppen och andra förtroendevalda).
Vid dessa möten är enligt stadgarna Jonas Uebel som fullmäktigegruppens gruppledare och kommunalrådet Bengt Sylvan adjungerade.
Arbetsgrupper inför valet 2014
Under 2012 tillsatte styrelsen en särskild arbetsgrupp under ledning av Bengt Sylvan med uppgift att förbereda styrelsens hantering under våren 2013 av arbetet med en ny översiktsplan för kommunen.
Det är styrelsens avsikt att tidigt under 2013 tillsätta också arbetsgrupper för skolan, för miljön i Danderyd inklusive kommunikationer och energi, vidare äldrevården och troligen även friluftslivets och kulturens utveckling i Danderyd.
Även den yttre miljön kan komma att bli föremål för en särskild arbetsgrupp efter årsmötet 2013.
Det inre föreningsarbetet
Det administrativa arbetet i fp-föreningen måste minimeras så att huvudparten av arbetet kan ägnas sakpolitiska och andra prioriterade frågor.
Strävandena i denna riktning har varit framgångsrika också under 2012.
Kallelse till styrelsens möten sker numera, utöver tillkännagivanden där så är möjligt i Danderydsliberalen, via e-post till alla styrelsens ledamöter.
Mötesformer och ny föreningslokal
Styrelsen välkomnar ökat deltagande i föreningens arbete - folkpartiet i Danderyd skall vara ett öppet parti där skilda meningsriktningar ses som en tillgång för den liberala idéutvecklingen och praktiska politiken.
Mötesformerna måste ständigt utvecklas. Personliga möten - ibland sammanträden eller bara trivsamma diskussioner - är och förblir basen för den politiska diskussionen även i det e-genomsyrade och e-postmeddelande samhället.
Vi måste vara uppmärksamma på att det är skillnad mellan att alltid vara nåbar och att vara närvarande.
Folkpartiet i Danderyd skall vara nåbart men framför allt närvarnade.
Med ett kort avbrott för ombyggnation 1995 - då folkpartiet huserade i källarplanet på August Wahlströms väg 10 - har folkpartiet sedan nära fyrtio år haft sin föreningslokal förlagd till Nora Herrgård, först i huvudbyggnaden, sedan 1995 i ett annex.
Under hösten 2011 framförde hyresvärden, Danderyds kommun, önskemål om att annan hyresgäst skulle få tillgång till fp-lokalen i Gula garaget, adress Noragårdsvägen 40, Danderyd. Då bytte föreningen lokal till andra våningen i det skära huset på Dalgången 1, med tillträde den 1 februari 2012.
Styrelsen fann att denna förändring, sedan det klarlagts att hyreskostnaderna inte skulle bli högre än tidigare, var ett gott lokalbyte.
Föreningen har nu en långsiktig lösning på lokalfrågan. Såväl styrelsen som fullmäktigegruppen har under 2012 haft möten i den nya föreningslokalen.
Folkpartiet i Danderyd har inte heller under 2011 haft någon anställd.
Medlemsmöten 2012
Ett medlemsmöte har utöver årsmötet den 23 februari ägt rum under 2012, den 15 november, vid det traditionella budgetmötet som även 2012 hölls i Enebyberg.
Det senare, lett av Gunnar Andrén med Margareta Sandell som sekreterare, var också valmöte där kommunala företrädare för föreningen i Danderyd utsågs för 2013-14 enligt förslag från nomineringskommittén, ledd av Charlotta Malm Eliasson.
Budgetmötet hade samma karaktär och innehåll som tidigare år. En bred och noggrann genomgång av kommunens ekonomi 2013 skedde genom Bengt Sylvan och Jonas Uebel samt medverkan från fp-gruppledarna i kommunens nämnder.
Vid mötet skärskådades kommunens - och ytterst medborgarnas - ekonomi inför det kommande året. Frågan är både hur hög kommunalskatten skall vara och vad man får ut för pengarna: Vi måste använda varje uttaxerad krona väl och se till att medborgarna får valuta för sin kommunalskatt. Det är bra att medborgarna ställer höga krav på kvaliteten i skattefinansierad verksamhet.
Folkpartiet gör ett bra Danderyd bättre.
Medborgardialogmöten
Vid två tillfällen, lördagen 24 november och lördagen 8 december, arrangerade folkpartiet Medborgardialogsmöten i Info Danderyd, ledda av Monica Renstig.
Novembermötet behandlade kollektivtrafiken i Norrort, decembermötet kvaliteten i skolan, båda med kvalifierade inbjudna gäster som inledare.
Trafikmötet mötte stor uppskattning och uppslutning, skolmötet något mindre.
Dessvärre nödgas vi notera att det massmediala intresset för sakfrågor är obefintligt i Danderyd, till skada för medborgarna som blir synnerligen svältfödda på information om viktiga politiska och andra sakfrågor.
Styrelsen avser emellertid att även framöver arrangera motsvarande möten, så skedde också den 19 januari 2013 om Äldreomsorgen i Danderyd med deltagande av riksdagsledamoten Barbro Westerholm och förra TV-journalisten Ann Lindgren, båda förutvarande ordförande i Sveriges Pensionärsförbund och engagerade i äldres välbefinnandefrågor.
Folkpartiet deltog också i den Seniordag som 6 november arrangerades i Mörby Centrum. Föreningen företräddes i debatten om äldrevården i Danderyd av Birgitta Lindgren, fullmäktigeledamot och ledamot i socialnämnden.
Fullmäktigegruppens arbete 2012
Verksamheten inom kommunfullmäktigegruppen framgår av särskild rapport.
Gruppledarens i kommunstyrelsen Bengt Sylvan återkommande rapporter från kommunstyrelsen, dess arbetsutskott och planberedningen om vad som möjliggör för många att vara väl förtrogna med aktuell politik och frågor i Danderyd. Styrelsen vågar säga att den som vill - genom medlemskap i folkpartiet - veta, får den klart mest allsidiga kommunala informationen av alla partier i Danderyd genom folkpartiet.
Ett särskilt tack riktar styrelsen till gruppledarna i nämnderna. De har på fullmäktigegruppmöten och i skrift rapporterar om viktiga händelser i den kommunala verksamheten, ytterst till gagn för alla danderydsbor som annars pläga sväva i stor ovisshet om vad moderata samingspartiet, centerpartiet (Danderydscentern) och kristdemokraterna - vid sidan av bortförklaringar och intetsägande pressmeddelanden - har haft för sig sedan valet 2010.
Det är styrelsens övertygelse att folkpartiets breda informationsspridning är en viktig orsak till att aktiviteten inom folkpartiet tenderar att, jämfört med andra partier i Danderyd, vara spridd, kunnig, mångsidig och relevant.
Från hösten 2011 införde Bengt Sylvan regelbundna träffar med gruppledarna för att bättre samordna folkpartiets politiska agenda. Dessa har fortsatt 2012.
Folkpartiets uppdrag i Danderyds kommun
Via det ökade väljarstödet för folkparitet i kommunalvalet 2010 har föreningen under 2011 och 2012, alldeles oavsett att andra partier sökt undanröja verkningarna av väljarnas val, fått nya förtroendeuppdrag i Danderyd. Att förvalta detta väljarnas förtroende är fp-styrelsens överordnade mål.
Folkpartiets företrädare i Danderyd måste alltid säga samma sak efter ett val som före, låt vara att de politiska frågorna kan vara nya.
Den liberala idelogiska linjen kan i det perspektivet sägas vara tråkig: Vi tycker alltid samma sak, vi säger alltid samma sak efter ett val som före.
Frihet och trygghet måste kombineras med socialt ansvar för företagande, arbete och sparande. Syftet är att den yttre miljön kan förbättras och markanvändning och bostadsplanering försvaras inför framtida generationer. Kommunikationerna måste utvecklas genom en en politik som präglas av kvalitetstänkande, rättvisa och opartiskhet. Ekonomisk uthållighet förutsätter sparsamhet med andras - skattebetalarnas - pengar. Kloka investeringar är en viktig del i just sparsamhet med andras pengar.
Folkpartiets förtroendevalda i Danderyd
En sammanställning av förtroendeuppdrag som innehafts av liberaler i Danderyd under 2012 framgår av bilagorna 3 (Danderyds kommun) och 6 (riksdagen).
Nyhetsbrevet 2012
Utgivningen av Folkpartiets Nyhetsbrev i Danderyd om aktuella kommunala händelser har fortsatt under 2012. Redaktör för nyhetsbrevet är Ernst Klein.
Avsikten är att 2013 fortsätta denna e-postbaserade utgivning. Antalet mottagare kan och behöver ökas. Via kontakt med föreningens ordförande ordnas distributionen av nyhetsbrevet.
Danderydsliberalen
Föreningens medlemstidning sedan 1992, Danderydsliberalen, har under 2012 –tjugoförsta årgången - utkommit med fem nummer.
Det ringa antalet utgåvor beror - utöver bortovaro på grund av sjukdom under februari-juni och hög arbetsbelastning för redaktören - på att 2012 inte innefattat lika många stridiga kommunala ärenden och frågor som "normalår".
Det är dock viktigt att Danderydsliberalen fortsätter att komma ut eftersom en tryckt medlemstidning innebär att antalet kontakter mellan förtroendevalda och "vanliga" medlemmar upprätthålls på ett bra sätt.
Syftet med Danderydsliberalen är att fp-medlemmarna i Danderyd, tillsammans med Nyhetsbrevet och e-baserad information från kommunalrådet, skall vara Danderyds mest välinformerade - och gärna debatterande - medborgare.
Under 2012 har en förnyelse av layouten diskuterats i styrelsen. Något beslut har dock inte träffats utan "igenkännandets glädje" får tills vidare gälla, dock att förändringar i tidningens layout och produktion kan komma att ske.
Under 2012 har fem böcker i varje nummer lottats ut bland fp-medlemmarna, allt från Nya Stocksundsboken och Kjell-Albin Abrahamssons bok om Ukraina till en diskussionsbok från Riksbankens Jubiluemsfond Tungan på vågen om möjligheter att styra i minoritet. Det är styrelsens avsikt att fortsätta sprida intressant politisk litteratur på detta sätt.
Ansvarig utgivare för Danderydsliberalen har 2012 varit föreningens ordförande Lars-Gunnar Wallin.
Redaktör är sedan starten 1992 Gunnar Andrén.
Styrelsen mål på informations- och mötesområdet
Det är styrelsens fortsatta avsikt att genomföra möten som engagerar medlemmar och utomstående inom ramen för politikens hela bredd, i syfte att stimulera till engagemang vid sidan av de rikspolitiskt, landstings- och kommunalt präglade sammanträdesagendorna.
Det är emellertid viktigt att begränsa antalet mötesdagar eftersom många förtroendevaldas - och andras - almanackor är till bredden fyllda. Särskilt barnfamiljer har ofta svårt att också bereda plats för politiska kvällsmöten.
Styrelsen anser därför att den öppna formen av möten som äger rum i fullmäktigegruppen torsdagen före varje kommunstyrelsemöte - i folkpartiets klubblokal, Dalgången 1 – är bästa sättet att engagera de som är mest intresserade samtidigt som medlemmar med mindre möjlighet att delta frekvent garanteras möjlighet att få del av viktiga frågor via Danderydsliberalen och Nyhetsbrevet.
Föreningens hemsida och blogg
Alla fp-möten, inklusive styrelse- och öppna fullmäktigegruppmöten, skall i mån av tidsmässig möjlighet annonseras på www.folkpartiet.se/danderyd.
Ansvarig för hemsidans administration är sedan årsmötet 2011 Magnus Stenflo.
Han har också startat en blogg - http://danderydsliberalen.wordpress.com -
som kan och bör utnyttjas flitigare för debatt och information.
Det ankommer dock på envar att bidra till att bloggen innefattar aktualiteteer så att en vid krets läsare i den hårda konkurrens om människors tid och intressen, finner läsare. Det är viktigt att man hittar vägen till föreningens debatt- och informationsblogg på hemsidan www.folkpartiet.se/danderyd.
Viktiga väljarkontakter
Efter budgetfullmäktige 2012 gav folkpartiet ut en broschyr till alla hushåll i Danderyd, distribuerad via Nordpost. Upplagan var cirka 12.500 - men sidmässigt anpassad till de fyra kommundelarna genom att ta upp frågor med särskilt lokalt intresse för Djursholm, Danderyd, Enebyberg och Stocksund.
För innehållet svarade kommunalrådet Bengt Sylvan och Ernst Klein men även andra fp-företrädare i Danderyd bidrog.
Det är styrelsens uppfattning att denna stora och kostsamma informationsinsats mottagits väl av Danderyds invånare. Folkpartiet framstår som både seriöst och berett att ta ansvar.
I syfte att skapa fler väljarkontakter deltog Lars-Gunnar Wallin, Bengt Sylvan och Gunnar Andrén i den förnyelsekonferens med kommunalråden Torkild Strandberg, Landskrona, och Håkan Lindh, Skellefteå, som länsförbundet arrangerade den 10 november 2012 i Stockholm.
Vid Stocksunds Torgs Dag den 2 september 2012, med traditionell politikerutfrågning där folkpartiet företräddes av fullmäktigegruppens Jonas Uebel, mötte folkpartiet i Danderyd betydande gensvar i väljarkontakterna.
Folkpartiets ledande företrädare har varit aktiva vad gäller insändare i den gratisdistribuerade tidningen Mitt i Danderyd.
Det är styrelsens uppfattning att informationsverksamheten, med höga ambitioner men begränsade resurser, har hållit god klass. Den danderydsbo som vill bli informerad om folkpartiets i Danderyd alternativ till m-c-kd-majoritetens politik - linje är att ta till överord - har erbjudits detta.
Landsmötet 2013
Senaste landsmötet ägde rum i Karlstad den 14-16 oktober 2011. Folkpartiet i Danderyd representerades av riksdagsman Gunnar Andrén, som även deltog i flera debatter, främst de ekonomiska.
Vid landsmötet 2011 omvaldes Jan Björklund som ordförande i folkpartiet, Helene Odenjung som första vice ordförande och Erik Ullenhag som andre vice ordförande. Partisekreterare är sedan valet 2010 Nina Larsson, Karlstad.
Nästa landsmöte, som skall antaga nytt partiprogram, äger rum i Västerås 14-17 november 2013. Vilka ombud som företräder Stockholms län beslutas av förbundsmötet den 16 mars 2013.
Folkpartiets styrelse i Danderyd nominerade den 6 december 2012 Gunnnar Andrén och Bengt Sylvan som kandidater från föreningen.
Länsförbundets årsmöte, styrelse och revisorer
Ordförande i länsförbundet är statsrådet Erik Ullenhag. Presidiet består också av riksdagsledamoten Nina Lundström, Sundbyberg, och f.d. borgarrådet Lennart Rydberg, Spånga, första och andre vice ordförande. Länsombudsman sedan 2010 är Per Hammar, tidigare bosatt i Enebyberg.
Vid länsförbundets årsmöte den 17 mars 2012 omvaldes från Danderyd Gunnar Andrén som suppleant i styrelsen. Han tillhör förbundsstyrelsen sedan 2003.
Förbundsstyrelsens sammansättning, revisorer och övriga förtroendevalda under 2012, framgår av bilaga 4.
Roslagens landstingsvalkrets 2010-2014
Verksamheten inom Roslagens landstingsvalkrets, efter årsmötet den 16 februari 2010, har utförligt behandlats i 2011 års verksamhetsberättelse. Under 2012 har verksamheten varit ringa, dock att ett planeringsmöte anordnades i Täby den 2 februari med flera danderydsbor som deltagare och ett formellt kretsmöte den 25 april, även det i Täby.
Under hösten 2012 genomfördes en utåtriktad kamjanj för Roslagsbanans förlängning till Arlanda och tunnelbanans utbyggnad till Täby/Arninge.
Folkpartiets i Danderyd politik på detta område är också tråkig: Vi har haft samma åsikt sedan 1980 och därföre.
Under hösten 2013, troligen med beslut i januari 2014, kommer nominering till landstingslistan vid valet 2014 att företas. Under 2012 har Birgitta Lindgren gått politikerutbildning i landstingets regi. Vidare har Ewa Bergman, Monica Renstig och Madeleine Guillo gått politikerutbildning i länsförbundets regi för att förbereda sig för framtida politiska uppdrag i och utanför kommunen.
Valresultatet den 19 september 2010
Den 19 september 2010 hölls senast allmänna val till riksdagen, kommunen och landstinget. Folkpartiets kandidatlistor i valet återfinns i bilaga 5.
Resultatet och en analys av väljarnas val återfinns i bilaga 6.
Valet till Europaparlamentet i Danderyd 2009 och 2014
Senaste valet till Europaparlamentet ägde rum den 7 juni 2009.
Av bilaga 8 framgår valresultatet i Sverige och i Danderyd.
Nästa EU-parlamentsval äger sannolikt rum söndagen den 25 maj 2014, mot tidigare planerade 8 juni 2014. Av förståeliga skäl kan Sverige inte ensamt besluta om valdag utan detta måste ske i samverkan med övriga 26 EU-länder vilka blir 27 då Kroatien blir 28:e EU-medlemmen från 1 juli 2013.
Kommunfullmäktigevalet 2014
Styrelsen presenterar inför årsmötet 2013 ett förslag hur provval och fastställande av listor inför fullmäktigevalet 2014 skall gå till.
Ett utförligt förslag med datum och förslag till val av en kommitté att förbereda och genomföra provvalet. liksom att lägga förslag till lista eller listor, med beslut den 27 mars 2014, föreläggs årsmötet (bilaga 12).
Antalet medlemmar i föreningen
Den 31 december 2012 var medlemsantalet i föreningen 121.
Styrelsen konsterarar att särskilt mot slutet av 2012 har glädjande många nya medlemmar sökt sig till folkpartiet i Danderyd.
Styrelsen konstaterar samtidigt att flera genom åren mycket aktiva partimedlemmar avlidit under året, bland andra tidigare viceordförande i föreningen Rune S Eriksson, Stocksund, generaldirektören Lennart Orehag, Danderyd, och förra viceordföranden i Stocksunds kommundelsråd Ulla Drakenberg, Stocksund.
Medlemsantalet sedan 2004:
2012: 121
2011: 123
2010: 130
2009: 129
2008: 126
2007: 125
2006: 128
2005: 126
2004: 131
Föreningens ekonomi
Folkpartiets ekonomi 2012 framgår av den ekonomiska redogörelsen dagtecknad den 17 januari 2013 av kassören Inga Emtell och återfinns i bilaga 9.
Förslag till budget för 2013 framgår av bilaga 10.
Revisionsberättelsen kommer att föreligga vid årsmötet den 21 februari 2013.
Slutord från folkpartiets styrelse
Styrelsen vill tacka medlemmar och starkt ökande antal sympatisörer för stöd och synpunkter på folkpartiets politik under 2012.
Det stöd som folkpartiet fick i kommunalvalet 2010 i Danderyd skall förvaltas av fp-styrelsen och fullmäktigegruppen efter bästa förmåga och med Danderydsbornas bästa för ögonen i varje fråga.
Alla förväntningar kan inte uppfyllas, men förväntningar skall inte heller komma på skam.
Det är styrelsens avsikt att fortsätta en förtroendeskapande politik byggd på realism och beredskap att inte bara ta ansvar utan också genomföra vad vi föresatt oss.
Detta är särskilt viktigt inför 2014 sedan Danderydscentern, fram till valet 2010 av åtskilliga danderydsbor betraktat som det verkliga oppositionspartiet i Danderyd, genom samgåendet efter valet med Moderata samlingspartiet och Kristdemokraterna, inte alls förmåett leva upp till de förväntningar som väljarna kan ha haft på detta parti och dess ledning.
Danderydscenterns sätt att liera sig med de två andra partierna innebär att de bär ett tungt ansvar för de tillkortakommanden danderydsborna nu ser i planeringsfrågor som Mörby centrums förnyelse och tunnelförläggningen av E18.
Det är styrelsens ambition att sakpolitiskt sätta Sveriges, Danderyds och alla medborgares intressen och förväntningar framför varje form av partipolitisk taktik.
Det innebär att i enskilda sakfrågor prövas andra partiers ställningstagande och initiativ, eller brist på sådana, alltid från sakliga men även ideologiska utgångspunkter men med alla medborgares intressen och likabehandling för ögonen.
I såväl rikspolitiken, landstings- och kommunalpolitiken kan detta innebära att folkpartiet intar ståndpunkter som inte omgående applåderas av grupper med särintressen, vilka åtnjuter större framgång hos maktägande partier.
Med detta vill folkpartiets styrelse i Danderyd tacka för 2012 och önska Ett Gott Nytt 2013 för liberala värderingar och ståndpunkter.
Danderyd den 23 januari 2013
Lars-Gunnar Wallin
ordförande
Ulla Löwenhielm Magnus Stenflo
första vice ordf. andre vice ordf.
Margareta Sandell Inga Emtell
sekreterare kassör
Gunnar Andrén Ewa Bergman Ernst Klein
Wiveca Haas Birgitta Lindgren Elvy Svennerstål
Fredrik Holmér Jan Backman Elisabeth Lindgren
Monica Renstig Oskar Eriksson Madeleine Guillo



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar