måndag 25 februari 2013

25 feb 2013: Reinfeldts avgång

Härförleden, den 16 februari, toppade spekulationstidningen Dagens Industri sin förstasida med att Anders Borg skulle efterträda Fredrik Reinfeldt som statsminister när denne avgår. Det visste tidningen att berätta - och det hade i stort sett bekräftats av en - ytterst - anonym källa.
  Och det är ju riktigt: Fredrik Reinfeldt kommer att avgå, tvingas till det.
  Om inte förr så kommer ju grundlagen - den nya från 1975 som kompletterats sedan dess - att tvinga fram att statsministern måste avgå efter valet 2014. Han kan sitta kvar i spetsen för en expeditionsministär men den nyvalda  riksdagen kommer att välja statsminister och därmed regeringsbildare under den nya riksdagens första dagar.
  Så Dagens Industri har rätt vad gäller statsministerns avgång, den är ett faktum - men i övrigt är det bara spekulationer, rakt av.
  Om en politiker spekulerat lika ansvarslöst hade det inte dröjt en kvart innan vederbörande halstrats över öppen journalisteld.
  Glöden hade inte varit att ta fel på i ifrågasättandet.
  Men som tidning kan man skriva vad som helst i stort sett, fantasier blandas med spekulationer, bara det inte är i strid med brottsbalken.
  Dagens Industris artikel om statsministerns avgång får väl sägas vara ett utslag av för mycken inspiratation från Hänt i veckan eller liknande publikationer.
  Underkänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar