tisdag 23 april 2013

23 april 2013: Så mycket (kostar) nedsatta skatter

Regeringen presenterade häromdagen (15 april) sin årliga genomgång av särskilda skattenedsättningar.
  Det är intressant läsning.
  Totalt sett har skatterna av olika skäl satts ned från normalskattesatsen med 196 miljarder kronor.
  Största nedsättningen gäller momsen på mat, från 25 till 12 procent. Nedsättningen gör att skattebelastningen på mat blir 24,7 miljarder kr/år lägre än om också maten skulle haft normal mervärdeskatt..
  Arbetsgivareavgiften för unga kommer därnäst i storleksordning. Den är ju nedsatt för alla under 26 år från 32,4 procent till 15,9 procoent på lönen. Skatten för att anställda unga minskar skattebelastningen för företag och kommuner med 17,3 miljarder kr/år.
   (Miljöpartiet vill nu permanenta nedsättningen, socialdemokraterna och vänsterpartiet vill höja avgiften igen -  oklart hur många nya ungdomsjobb det ger.)
   Skattesänkning på ROT- och RUT-arbeten beräknas uppgå till 16,2 miljarder kr/år - många tror att det är ett avdrag men det är i själva verket en skattenedsättning.
   Sänkningen av skatten på elektricitet till maximalt 4 procent av varornas försäljningsvärde - som kommer från 1970-talet - gör att skogsföretag, massafabriker och andra elslukande företag slipper ifrån en skatteutgift på ytterligare 12,9 miljarder kr/år.
  Men så har vi också en annan pluspost i statens budget, nämligen skatter och avgifter som inte motsvaras av någon förmån.
  Den beräknas totalt uippg till 30 miljarder kr.
  Största posten utgörs av avgifter för för sjukförsäkring och pension på inkomsten över brytpunkten, avgifter till dessa sociala försäkringssystem som ger intäkter till den offentliga sektorn på 12,5 miljarder kr utan att det finns motsvarande utgift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar