söndag 28 april 2013

26 april 2013: En kväll för Grekland

Att den grekiska politiken - och därmed vanliga människors levnadsvillkor - under en följd av år lämnat mycket i övrigt att önska vet ju alla numera. Men kulturen i Grekland - bortsett från de enligt min mening självförvållade besparingarna i den ekonomiska misskötselns spår - frodas.
   Därför är det roligt att kunna delta i en kväll för Grekland.
   Den hålls denna kväll (26 april) på Etnografiska museet på Djurgården i Stockholm, hela salen är - som man lite vulgärt brukar säga - knökafull. Först spelar Taxim, en grekisk-svensk folkmusikgrupp. Många av melodierna känns igen, storheter från 1960-, 1970- och 1980-talen som Mikis Theodorakis och Melina Mercouri blev välförtjänt världsnamn och kan väl närmast jämföras med Abba (jag tänker då inte på sillinläggningarna ...) - en nationell stolthet som spränger alla nationsgränser.
  Efter introduktion av ordföranden i nämnden för kulturellt utbyte mellan Sverige och Grekland Anders Björklund talar dels vår egen kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth, dels Greklands turistminister Olga Kefalogianni. Och första priset för kvällen delas ut till en svensk-grekisk filmskapare, utsedd av en jury bestående av ambassadör Ingemar Lindahl, journalisten Alexandra Pacalidou (vem annars?) och nämndens ordförande - priset överräcks av statsrådet Adelsohn-Liljeroth (och jag kan inte låta bli att notera att i publiken finns förra utrikesministern Margaretha af Ugglas under vars tid som utrikesminister den särskilda nämnden för kulturutbyte tillkom).
  Mer musik, samtal om kulturen i kristider samt diktläsning på grekiska av skådespelaren Kostas Kastanas som sedan läses i översättning av Kristina Adolpson avslutar den formella delen av kvällen varefter diverse grekiska läckerheteter serveras till det facila priset av 100 kr (dock har jag dessförinnan gått, ibland räcker tiden inte till för allt).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar