tisdag 30 april 2013

30 april 2013: Politisk klåfingrighet (mp)

Att miljöpartiet KU-anmält förra näringsministern Maud Olofsson (c) för hennes hantering av Vattenfall - i det här fallet gäller det köpet av holländska Nuon kring 2009 - är helt i sin ordning. Det hade ju varit mycket förvånande om miljöpartiet inte gjort det - är man Svenska mästare i KU-anmälningar så är man.
  Men sedan ser jag att partiets ekonomiske-politiske talesman - ett slags manligt rör - Per Bolund också vill att Riksrevisionen skall granska Vattenfalls köp - i vilket avseende är oklart. Vattenfall har ju revisorer som granskar och granskat bolaget enligt aktiebolagslagen och regeringens ägardirektiv  tidigare.
  Om det skulle föreligga misstanke om brott, är det ju rimligare att vända sig till polisen, den utreder brott, inte politisk lämplighet.
  Men Per Bolunds förslag är typiskt för alla som inte förstått ett dyft av riksrevisionens oberoende roll - vi hade tidigare dels Riksräkenskapsverket, senare Regeringens revision av de statliga myndigheterna, dels Riksdagens revisorer - som gjorde mer politiskt betingade granskningar.
  Men sedan flera år - och det är väl förlåtet Per Bolund som inte satt i riksdagen när det skedde - har både styrelsen för Riksrevisionen avskaffats och ett insynsråd som inte kan ge förslag till granskningar men väl bli informerade av de tre oberoende riksrevisorerna om vad revisorerna avser granska (information får man i efterhand, jag vet, jag har suttit både i Riksdagens revisorer, Riksrevisionens styrelse och nu i Riksrevisionens parlamenteriska insynsråd, det är jag ensam om för övrigt under de senaste 204 åren!).
  Men riksrevisorernas självständighet garanteras just av att de själva - och inte riksdagsledamoten Per Bolund (mp) eller andra - pekar på vad de skall göra.
  För hur skulle det se ut?
  Först skulle Bolund peka vad de bör göra, sedan sker det och resultatet skickas till riksdagen och kanske finansutskottet där Per Bolund sitter och skall fatta beslut om riksrevisorernas granskningar! Det skulle bli ett elände.
  Deet har uppenbart Per Bolund inte förstått - eller så vill ha ta billiga politiska poäng på att alla inte förstår att värna riksrevionens politiska obundenhet.
  Per Bolund borde går en elementär kurs i politisk etik och grundlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar